fbpx
Pyöräilijä ja kaupungin valot.

Limingan joukkue polki Kilometrikisassa miltei maapallon ympäri

Limingan kunta osallistui 1.5.–22.9.2022 välisenä aikana jo kuudennen kerran Kilometrikisaan. Kilometrikisa on työyhteisöjen, yhdistysten, seurojen, harrastus- ja ystäväporukoiden tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään tai -minuuttejaan ylös ja kartuttavat oman joukkueensa saldoa. Valtakunnallisesti kisaan osallistui 33 600 polkijaa, ja Liminka Bay Riders -joukkueessa mukana oli 33 pyöräilijää.

Kilometrikisa ei mittaa ainoastaan työmatkoilla kertyneitä metrejä, sillä kaikki pyörällä kuljetut matkat sai raportoida joukkueen suorituksiin. Yhteensä Limingan joukkue pyöräili vajaan viiden kuukauden aikana reilut 37 000 kilometriä, mikä vastaa jo melkein maapallon ympärysmittaa. Liminka kisasi muita Suomen kuntia vastaan kuntasarjassa, jossa joukkueen polkemat kilometrit suhteutettiin kunnan asukaslukuun. Limingan sijoitus sarjassa oli lopulta 22. ja taakse jäivät muun muassa Kempele sekä Raahe.

Yhteensä Limingan joukkue pyöräili vajaan viiden kuukauden aikana reilut 37 000 kilometriä, mikä vastaa jo melkein maapallon ympärysmittaa.

Kilometrikisan tarkoitus on kannustaa ihmisiä suosimaan pyörää kaikilla matkoilla. Limingan joukkueen saavuttaman kilometrimäärän kulkemiseen polttomoottorilla olisi tarvittu noin 2 174 bensalitraa, mikä tarkoittaa suunnilleen 5 435 säästettyä hiilidioksidikiloa.

– Saavutus on ekologisesti mainio, mutta se tuntuu mukavasti myös kukkarossa: tämänhetkisellä bensalitran hinnalla säästettiin yhteensä noin 4 500 euroa, laskeskelee Pyörällä kuuhun -hankkeen projektipäällikkö Katariina Huikari.

Pyörä ei ole ainoastaan ekologinen ja taloudellinen valinta, sillä pyöräily edistää myös kulkijan terveyttä. Pyöräily ylläpitää ja kehittää hengitys- ja verenkiertoelimistön suorituskykyä. Lisäksi se vaikuttaa alaraajojen lihaskuntoon ja nivelten liikkuvuuteen myönteisesti ollen samalla nivelille vähän kuormittava liikuntamuoto. Pyöräily myös haastaa tasapainoa ja koordinaatiota.

– On mukava nähdä, että kiinnostus pyöräilyyn on kasvanut vuosi vuodelta. Moni odottaa jo työsuhdepyöräetuuden tuloa ja uskon tälläkin olevan positiivista vaikutusta. Kuntana ja työnantajana on mielestäni erittäin tärkeää tukea fiksua ja terveyttä edistävää liikkumista, tulosta kommentoi liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen.