Katri tuori ja kivikoulu

Limingan koulu täyttää 150 vuotta

Limingan kansakoulun perustamisesta tulee kuluvana lukuvuotena täyteen 150 vuotta. Koulu aloitti toimintansa Vanhan Limingan alueella sijaitsevassa kauniissa uusrenessanssityyliä edustavassa koulurakennuksessa 1871. Rakennus tunnetaan kuntalaisten parissa kivikouluna, kertoo sivistysjohtaja Päivi Mäki.

– Juhlavuosi levittäytyy koko lukuvuodelle.  Merkkivuosi avataan itsenäisyyspäivän juhlassa Lakeustalolla. Lehtori Markku Kuorilehto kertoo puheessaan Limingan koululaitoksen alkuajoista.

Puheen jälkeen Hengellisen teatteriyhdistyksen, Via Dolorosa Liminka ry:n jäsenistä koottu ryhmä esittää näytelmän Mamsellin koulu. Näytelmän on ohjannut Tupoksen koulun emeritarehtori Maiju Junttila. Juhlavuosi näkyy myös koulujen juhlaohjelmissa ja tapahtumissa.

Juhlavuosi näkyy myös koulujen juhlaohjelmissa ja tapahtumissa.

– Juhlavuonna julkaistaan myös Limingan koulujen kulttuuriopetussuunnitelma ja lukion saneerauksen osana lukion historiaan liittyviä koulumuistoja. Suunnitteilla on myös lasten ja nuorten musiikkitapahtuma Kulttuuriareenalle toukokuussa. Kirjasto- ja kulttuuripalveluissa on aiheeseen liittyviä näyttelyitä ja esityksiä. Limingan kulttuurin kehittämisen tiimi vastaa juhlavuoden suunnittelusta.

Kuitenkin jo ensi viikon torstaina, 25.11., joka on Katrin nimipäivä, juhlistetaan liminkalaista opettajaa ja kulttuurivaikuttajaa Katri Tuoria, os. Foudila. Katri Tuori aloitti Limingassa tyttöjen opettamisen melko pian pojille tarkoitetun kansakoulun perustamisen jälkeen.  Kun Liminkaan perustettiin toinen kansakoulu tyttöoppilaita varten, Tuorista tuli sen ensimmäinen opettaja syksyllä 1882.

– Tytöille tarkoitetun koulun lisäksi Katri Tuori oli perustamassa muun muassa Limingan Naisyhdistystä, muistokoti Aappolaa ja Limingan kansanopistoa eli nykyistä Limingan Taidekoulua. Katri Tuori oli mukana monenlaisessa nuorison kasvatus- ja sivistystyössä, jotka johtivat Limingan nuorisoseuran syntymiseen. Katri Tuori on vaikuttanut merkittävästi myös Limingan kirjaston kehittämiseen.

Katrin päivänä voi käydä juomassa Cafe Lakeudessa Katri Tuorin kunniaksi päiväkahvit kera Katrin nimikkoleivoksen, joita on myytävänä Cafe Lakeudessa, ja muistella liminkalaista vaikuttajanaista.