Havainnekuva Limingan lukion innovaatioareenasta

Limingan lukion peruskorjaus ja uusi konserttisali valmistuvat uniikilla urakkamallilla – kunnalle satojen tuhansien eurojen säästöt  

Limingan parhaillaan peruskorjattava lähilukio ja uusi konserttisali ovat valmistuessaan vetovoimatekijöitä koko Oulun seudulle. Lukiolaiset ovat voineet jatkaa opiskeluaan tutuissa tiloissa, kiitos rakennustöiden yhteistoiminnallisen toteutustavan. Hankkeen rakennuttajakonsulttina ja akustiikkasuunnittelijana toimii A-Insinöörit.

Limingan lukion peruskorjaus- ja uudistustyössä on käynnissä kaksi vaihetta: hankkeessa korjataan vanhaa koulurakennusta ja rakennetaan uutta konserttisalia lukion viereen. Yli 300 oppilaan lukio jatkaa toimintaansa peruskorjattavissa tiloissa koko hankkeen ajan. Uudet tilat valmistuvat joulukuussa 2022.

– Lukion korjaus ja uuden konserttisalin rakentaminen on Limingassa merkittävä hanke. Olemme päättäneet satsata koulutukseen ja pidämme huolta, että lapsilla ja nuorilla on parhaat mahdolliset tilat käydä koulua, Limingan kunnan tekninen johtaja Simo Pöllänen sanoo.

– Yhteistoiminnallisen KVR-urakkamallin valitsemiseen vaikutti vahvasti se, että lukion ei tarvinnut siirtyä väistötiloihin remontin ajaksi. Jo nyt olemme nähneet, että osallistava ja yhdessä asetettuihin tavoitteisiin nojaava tapa suunnitella ja rakentaa on kullanarvoinen. Koska lukion ei tarvinnut väliaikaisesti muuttaa, kunta säästää satoja tuhansia euroja, Pöllänen jatkaa.

A-Insinöörien rakennuttajakonsulttien kehittämän yhteistoiminnallisen KVR-urakkamallin mukaisesti uudistuksen tavoitteet ja kustannusraamit on suunniteltu ja urakkakilpailutus arvioitu mo­niam­ma­til­li­ses­ti teknisen toimen, lukion henkilökunnan, rakennusurakoitsijan, arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden yhteistyönä.

– Koulun toimiminen peruskorjauksen keskellä vaatii erityisen tiivistä ja avointa yhteydenpitoa kaikkien osapuolten kesken. Muun muassa kulkuväylät ja koulun käytössä olevien tilojen erottaminen työmaa-alueesta on suunniteltu huolellisesti, jotta lukiolaisten on turvallista käydä koulua ilman häiriöitä, rakennuttajakonsultti Ari-Matti Jänkälä A-Insinööreistä kertoo.

TilaajaLimingan kunta
RakennuttajaA-Insinöörit
KVR-urakoitsijaRakennusliike Sorvoja Oy
SuunnittelijoitaPää- ja arkkitehtisuunnittelu Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, TATE: Granlund Oulu, rakennesuunnittelu WSP Finland
Kokonaisbudjettinoin 6,2 miljoonaa euroa
Valmistumisaikataulu joulukuu 2022

Uusi konserttisali palvelee koko Oulun seutua

Lukion ensimmäisen kerroksen tilat uudistuvat remontissa kauttaaltaan, ja uudisosaan rakentuu valoisa opiskelijakunnan kahvilatila. Kahvilan ja äänieristettyjen pienryh­mätilojen lisäksi alakertaan tulee moderni muuntuva oppimisympäristö, innovaatioareena, jossa voi työskennellä isommissa ja pienemmissä ryhmissä. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa Lukkaroinen Arkkitehdit.

Limingan vanhan konserttisalin tilalle nousee uusi 320-paikkainen kulttuurisali, jonka teleskooppikatsomo on muunneltavissa käyttötarkoituksen mukaan.

– Salista tulee Oulun seudun merkittävimpiä konserttisaleja, ja se toimii paitsi konserttisalina ja näyttämönä, myös lukion auditoriona, tilana ylioppilaskirjoituksille sekä muunneltavana opetustilana. Akustiikalla ja äänieristyksellä on suuri merkitys, Simo Pöllänen sanoo.

Myös Limingan seudun musiikkiopisto saa konserttisalista käyttöönsä uuden tilan harjoitteluun ja esityksiin. Akustiikan saliin on suunnitellut A-Insinöörit.

Kouluihin satsaaminen houkuttelee lapsiperheitä

Liminka on 10 500 asukkaan kunta, jonka väestöstä noin 40 prosenttia on alle 40-vuotiaita. Paikkakunnalle on muuttanut lapsiperheitä etenkin Oulusta. Nettokasvu on ollut parhaimmillaan kahdeksan prosenttia vuodessa.

– Liminka on houkutteleva paikka nuorille perheille. Väkilukumme on viime vuosina kasvanut nopeasti, ja haluamme kasvun jatkuvan. Yksi kilpailuvalteistamme on hyvät koulut, Simo Pöllänen sanoo.

– Kiitokset kuuluvat Limingan visionäärisille päättäjille. Täällä satsataan koulutukseen ja tarjotaan lapsille ja nuorille parhaat mahdolliset koulutuspalvelut. Olen iloinen, että kaikilla on vahva tahto kehittää elinkelpoista lähilukiota. Uudistettu lukiorakennus on Limingalle vetovoimatekijä, Limingan lukion rehtori Tiina Partanen sanoo.

Havainnekuva kulttuurisalista.

Urakoitsijalta 10 vuoden takuu

KVR-urakoitsijana toimiva Rakennusliike Sorvoja on antanut kohteelle 10 vuoden takuuajan.

– Pitkä takuu merkitsee kunnalle paljon. Yhteistoiminnallinen KVR-malli on läpinäkyvä ja joustava urakkamuoto. Tämä on meille ensimmäinen kerta, kun tarjouspyynnön mukaisesti oli mahdollista tarjota 10 vuoden takuuta. Tavoitteemme on, että vastaanottotarkastuksessa virheiden määräksi todetaan pyöreä nolla, tuotantopäällikkö Juha Sorvoja sanoo.

Toukokuussa käynnistynyt uudistustyö on pysynyt budjetissa ja edennyt aikataulussa. Vanhan konserttisalin purku ja uuden rakennuksen paalutus valmistuivat lukiolaisten kesälomien aikana.