Linnukkapuiston leikkikatos kärsi palovaurioista.

Limingassa jälleen tuhotöitä

Ilkivaltaan liittyvät uutiset ovat olleet Limingassa valitettavan yleisiä  kuluneen kevään ja kesän aikana. Teot ovat vaihdelleet tuhopoltosta varkauksiin ja sotkemiseen. Viimeisen viikon aikana on tullut ilmi Vanamon päiväkodin pihalla tapahtunut sotkeminen, pullojen rikkominen ja valvontakameroiden kääntäminen maata kohden, sekä Abrahamin kulttuuripuistossa tehty varkaus.

Jatkuva ilkivalta työllistää kunnan kunnossapitotyöntekijöitä valtavan paljon, ja tarkoittaa kunnalle muitakin kulueriä.

– Yksin liikuntapuiston valvontakamerat maksavat kunnalle 5 000 euroa vuodessa, joten aivan pienistä summista ei ole kyse, kertoo liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

Valvontakameroiden kautta on saatu kevään aikana kiinni joitain vahingontekijöitä, mutta koska kamerat ovat kunnalle suuri kuluerä, ei niitä voi asentaa aivan joka nurkalle. Kaikkiin kohteisiin kamerat eivät ole muutenkaan mahdollinen ratkaisu.

Työaikaa ei hukkaannu yksin kunnossapidon henkilöstöltä, sillä esimerkiksi päiväkotien pihoilla siivoamaan joutuu usein myös varhaiskasvatuksen henkilöstö.

– Lasin sirpaleet ja tupakan tumpit sekä nuuskapussit täytyy kerätä pois pihamailta mahdollisimman pian, jotta lapset eivät ehdi satuttaa niihin itseään tai pistämään myrkyllisiä tumppeja suuhunsa, selittää varhaiskasvatusjohtaja Sari Supperi.

Tuhotyöt voivat pahimmillaan johtaa mittaviin vahinkoihin, ja esimerkiksi vahingonkorvaukset voivat seurata tuhotyön tekijää vielä vuosia hölmöilyn jälkeen.

– Keväällä Vanamon päiväkodin pihalla oli yritetty polttaa kestopuisia kalusteita. Tuli olisi päiväkotiin levitessään voinut aiheuttaa jopa miljoonien vahingot.

Myös Tupoksen uimarannalla oli pari viikkoa sitten leikitty tulella, kun WC-tiloissa oli poltettu paperia. Tuli voi karata hallinnasta äkkiarvaamatta, ja silloin eivät henkilövahingotkaan ole kaukana. Paperin poltto aiheuttaa kiusaa uimareille, sillä WC-tilat on teon vuoksi jouduttu poistamaan käytöstä. Tulitikuilla leikkiminen on kuivan kesän vuoksi erityisen vastuutonta, koska kuivaan ruohikkoon pudonnut kipinä voi äkkiä levitä laajaksi maastopaloksi.

Mopoilijoiden käytöksessä paikoin parantamisen varaa

Kunnalle on kantautunut palautetta häiritsevästä mopoliikenteestä. Esimerkiksi liikuntapuiston ja kulttuuripuiston alueilla moporalli on ollut välillä kiivasta. Korttelirallia ajetaan myös asuinalueilla, mikä häiritsee naapurustoa. Tarpeettomasta ja häiritsevästä ajosta saattaa napsahtaa ajajalle sakko myös taajaman ulkopuolella.

– Häiritsevästä liikenteestä tulee ilmoittaa poliisille, muistuttaa Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

Mopoilijoiden ajotavoissa on ollut muutoinkin parantamisen varaa, sillä mopot saattavat ajaa taajamassa pitkiäkin pätkiä vauhdikkaasti eturengas ilmassa. Mopon nopea pysäyttäminen ei ole keuliessa mahdollista. Esimerkiksi tielle äkillisesti ilmestyvä lapsi voi jäädä tällaisessa tilanteessa mopon alle. Lisäksi mopot keulivat välillä autojen takana, mikä on hengellä leikkimistä. Jos edellä ajava auto joutuu äkillisesti jarruttamaan, voi seurauksena olla törmäys, joka on pahimmillaan mopon kuljettajalle kohtalokas.

Kuntalaisten apua kaivataan

Jatkuva ilkivalta on saatava loppumaan, ennen kuin vahingot muuttuvat todella vakaviksi ja kalliiksi. Tekijät pyritään aina selvittämään ja tarvittaessa ollaan yhteydessä viranomaisiin. Jo tahallisesta sotkemisesta voi seurata sakkorangaistus, puhumattakaan vakavammista rikoksista.

Sotkeminen, särkeminen ja muu vandalismi voivat pian johtaa siihen, ettei kunta enää uskalla panostaa esimerkiksi lähivirkistysalueiden varusteluun. Kiusanteosta kärsivät siis kaikki.

– Pyydämme liminkalaisilta apua häiriökäyttäytymisen kitkentään, sillä kunta on yksin näiden ongelmien kanssa aika voimaton. Perheissä olisi hyvä keskustella siitä, kuinka vakavia ja kauaskantoisia seurauksia ilkitöillä voi olla. 15-vuotiaat ovat rikosoikeudellisessa vastuussa, ja sitä nuorempien lasten tapauksessa vahingonkorvausvaade menee lapsen perheelle, Sari Supperi ja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi painottavat.

Kehotamme kuntalaisia pitämään silmät auki ja puuttumaan havaitsemaansa tuhotyöhön. Tarvittaessa tulee ottaa yhteyttä poliisiin tai palokuntaan.