fbpx
Koronarokotetta imetään ampullista lääkeruiskuun.

Limingassa Suomen alhaisin rokotekattavuus – rokotusaikoja tarjolla kuitenkin hyvin

THL:n tilastojen mukaan Limingassa on Suomen alhaisin rokotekattavuus.

– Limingassa kaksi rokoteannosta saaneita on tällä hetkellä 33,7 prosenttia. Kempeleessä vastaava luku on 40,6 ja Tyrnävällä 33,9, kertoo hoito- ja hoivatyönjohtaja Riitta Ruottinen.

Oulussa kaksi rokoteannosta on puolestaan saanut 49,2 prosenttia. Koko maan luku on 53,3 prosenttia.

– Limingan väestöstä 25 prosenttia on alle 12-vuotiaita eli neljäsosa väestöstä ei tässä vaiheessa saa vielä rokotetta, taustoittaa Ruottinen.

Rokottamattomia löytyy eri ikäryhmistä. 20–29-vuotiaista vasta 52,5 prosenttia on saanut ensimmäisen rokotteen.

– 16–19-vuotiaista on ensimmäisen rokotteen saanut 64,4 prosenttia, mikä on todella hieno asia. Muut ikäluokat ovat käyneet hyvin rokotuksissa. 12–15-vuotiaistakin jo yli neljännes on saanut ensimmäisen rokotteen ja heidän rokotuksia kouluilla ollaan vasta aloittamassa.

Koko maassa pyritään 80 prosentin rokotekattavuuteen. Johtava lääkäri Pauliina Sarajärvi kertoo, että Limingan alhainen rokotekattavuus on herättänyt myös median huomion.

– Limingassa on koko Suomen alhaisin rokotekattavuus. Olemme tyytyväisiä mikäli pääsemme kattavuudessa yli 60 prosenttiin. Juuri tuon alle 12-vuotiaiden suuren määrän vuoksi emme voi päästä kuin enimmillään 75 prosenttiin. Näin siinä tapauksessa, että joka ikinen yli 12-vuotias ottaisi kaksi rokotetta. 80 prosenttia on varmasti hyvä valtakunnallinen tavoite, mutta se ei kaikissa kunnissa toteudu. Paremmalla nuorten rokotekattavuudella pääsisimme rajoituksista eroon nopeammin.

Pa­rem­mal­la nuor­ten ro­ko­te­kat­ta­vuu­del­la pää­si­sim­me ra­joi­tuk­sis­ta eroon no­peam­min. – Pauliina Sarajärvi

Rokote haetaan omasta kunnasta tai sieltä, minne on terveyskeskuspalvelut vaihtanut. Esimerkiksi muualla töissä tai harrastuksissa kulkeva ei voi käydä rokotettavana toisella paikkakunnalla.

– Liminkalainen ei voi hakea rokotetta esimerkiksi Oulun rokotuspisteistä, Sarajärvi kertoo.

Rokotukset toteutetaan Limingassa ajanvarauksella. Rokotusajan voi varata puhelimitse ja tarkemmat ohjeet löytyvät tästä linkistä.

– Tarjoamme rokotuksille ilta-aikojakin, joita luomme lisää menekin ja mahdollisuuksien mukaan.  Ajanvarauksella tapahtuvalla rokotuspalvelulla haluamme hyödyntää kaikki mahdolliset rokotusajat sekä tarjota nykypäivän kiireisiin jonottamisen sijaan ajanvarauksella tapahtuvaa palvelua, kertoo palveluesimies Outi Kokko

Kuuden viikon rokoteväliin siirrytään mahdollisuuksien mukaan, näita aikoja voi myös tiedustella rokotusajanvarauksesta.

 

THL:n mukaan koronarokotteen tiedetään suojaavan erityisesti taudin vakavia tautimuotoja vastaan. Vaikka nuorilla koronainfektion oireet ovat usein lievempiä kuin vanhemmalla väestöllä, niin rokotetut suojaavat epäsuorasti myös niitä, joita ei esimerkiksi iän tai muun syyn vuoksi voida rokottaa. Ottamalla rokotuksen voit siis suojata paitsi itseäsi, myös muita.