fbpx
Pyöräilyviikon kampanjakuva

Pyöräilyviikko käynnistyy huomenna!

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 6.–15. toukokuuta. Pyöräilyviikon tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Tänä vuonna viikon teemana on ”Jokaisella on oikeus turvalliseen pyöräilyyn”.

Pyöräilyviikko jakautuu edelleen kymmeneen eri teemapäivään, jotka herättelevät ajattelemaan pyöräilyä eri kanteilta. Luvassa on muun muassa perhepyöräilypäivä, pyörämatkailupäivä sekä pyörä kuntoon -päivä. Työssäkäyvien tärppipäivä on tiistaina 10. toukokuuta, jolloin vietetään Pyörällä töihin -päivää.

Työmatkapyöräily kannattaa

Pyörällä töihin -päivän tarkoitus on tuoda esille työmatkapyöräilyn positiivisia vaikutuksia, sekä kannustaa työnantajia pohtimaan, miten he voisivat edistää työmatkapyöräilyä. Lyhyistä, 1–2 kilometrin mittaisista, työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoistakin neljännes. Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan kulkemista kokonaan tai ainakin osittain pyörällä sekä kannustetaan säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamiseen.

Työmatkapyöräily pitää sisällään lukuisia porkkanoita, joista yksi ajankohtaisimmista on pyöräilyn tarjoama säästö. Polttoaineiden kallistuminen on noussut esiin työpaikkojen kahvitaukokeskusteluissa kevään aikana tuhkatiheään, ja monet ovat pohtineet, olisiko viisampaa jäädä nykyistä useammin tekemään töitä kotikonttorille. Pyörä on autoon verrattuna huokea kulkupeli, sillä se ei löpöä kaipaa. Samalla myös ympäristö kiittää, sillä liikenne muodostaa noin kolmanneksen keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Muitakin etuja löytyy.

– Aamu-unisena ihmisenä olen usein ensimmäisen työtunnin ajan vielä hieman horroksessa. Pyörällä taitettu työmatka puhaltaa unihiekat tehokkaasti pois silmänurkista, kertoo Pyörällä kuuhun -hankkeen projektipäällikkö Katariina Huikari.

– Samalla saan kätevästi hoidettua päivän urheilusuorituksen pois alta jo työpäivän yhteydessä.

Siinä missä Oulussa asuva Huikari jaksaa tulla töihin pyörällä kesäaikaan noin kerran viikossa, kulkee Tupoksessa asuva liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen työmatkat pyörällä lähes säällä kuin säällä, ympäri vuoden.

– Pyöräily ja työmatkapyöräily on erinomainen ja helppo tapa lisätä liikunnallista aktiivisuutta päivään. Noin kolme neljästä työikäisestä liikkuu terveyden kannalta liian vähän ja tässä olisi kyllä hyvä puro helposti muutettavaksi isoksi virraksi. Pyöräily on kuitenkin yksi helpoimmista lajeista aloittaa ja puitteet Limingassa sekä lähiympäristössä ovat vähintään hyvät. Pyöräily on monesti nivelystävällisempi tapa liikkua lihasvoimin ja siksi tämä liikkumismuoto kannattaa ottaa käyttöön heidän kohdalla, joille kävely on haastavaa, Laamanen summaa.

Haasta työkaverisi mukaan!

Pyörällä töihin -päivänä Limingan kunnan toimipisteissä on toivottavasti tavanomaista enemmän vapaata parkkitilaa.

– Haluamme kannustaa koko henkilöstöä tulemaan töihin mahdollisuuksien mukaan pyörällä. Työyhteisöjen sisällä kollegat voivat haastaa toisiaan tulemaan tiistaina työpaikalle lihasvoimin, Laamanen ehdottaa.

Kehotus tarttua pyörää sarvista koskee yleisesti kaikkia Limingassa asuvia ja työskenteleviä. Jos sää sattuisi olemaan tiistaina 10. päivä kovin kehno, voi pyörällä polkaista töihin myös jonain muuna päivänä. Keräämme tietoa Pyöräilyviikolla töihin pyöräilleistä kunnan työntekijöistä kunnan sisäisellä kyselyllä. Kuntalaiset voivat puolestaan raportoida omasta pyöräilystään Kaiku-sovelluksessa 16. toukokuuta julkaistavan kyselyn kautta.

Lue lisää Pyöräilyviikosta täältä.

Liminka on Pyöräilykuntien verkoston jäsenkunta.