Herätyskello, jonka vieressä itäviä kolikkopinoja.

Suomen kekseliäin kunta aloittaa tänään osallistuvan budjetoinnin

Idea Limingan osallistuvalle budjetoinnille syntyi kokoomuksen, perussuomalaisten, vasemmiston, sosiaalidemokraattien ja vihreiden valtuustoryhmien aloitteesta syksyllä 2021.

– Valtuustoryhmät ehdottivat 20 022 euroa budjettia kekseliäiden kuntalaistemme päätettäväksi vuodelle 2022. Liminkalaisille annetaan siis mahdollisuus keksiä, ideoida ja suunnitella mihin 20 022 euroa budjetti käytettäisiin, kertoo hallintojohtaja Tarja Vilmunen.

Osallistuvalla budjetoinnilla tarkoitetaan toimintatapaa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon. Sen toteuttamiseen ei ole yhtä ainoaa menetelmää, vaan siltä voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla.

– Vuoden 2022 osallistuva budjetointi on Limingassa ensimmäinen laatuaan ja osaltaan myös pilotti, jonka perusteella käydään keskustelua osallistuvan budjetoinnin tuomista pysyväksi osaksi liminkalaista budjettivalmistelua, kertoo hankeasiantuntija Laura Kelhä.

Miten sinä edistäisit liminkalaisten hyvinvointia 20 022 eurolla? Osallistu Limingan ensimmäiseen osallistuvaan budjetointiin ja vaikuta!

Limingan osallistuva budjetointi toteutetaan syksyn 2022 aikana. Prosessi on pyritty pitämään yksinkertaisena ja tehokkaana. Jokaisesta vaiheesta tullaan erikseen tiedottamaan kuntalaisia niin kunnan verkkosivuilla, kuin sosiaalisen median kanavien kautta (Facebook, Instagram, Twitter). Myös Kaiku-sovelluksen kautta seuraat näppärästi osallistuvan budjetoinnin etenemistä.

Ideointivaihe starttaa tänään ja jatkuu 2.9.2022 saakka. Ideoinnin tueksi järjestetään kolme erillistä infotilaisuutta tai minityöpajaa.

– Tilaisuuksien tarkoituksena on kertoa osallistuvan budjetoinnin valmistelusta, tukea kuntalaisia ideoinnissa sekä kerätä ideoita äänestystä varten. Ideoita voi jättää myös osallistumatta työpajoihin, Kelhä avaa.

Kaikkien ideansa ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan yksi 100 euron arvoinen voittajan vapaasti valitsemaan liminkalaiseen yritykseen. Tarkemmat ohjeet sekä minityöpajojen aikataulut löytyvät tästä linkistä. Idean voi jättää myös suoraan kaavakkeella, jonka löydät tästä linkistä.