Pyörällä kuuhun -hankkeen logo

Blogi: Liminka ja Raahen seutu suuntaavat pyörällä kuuhun!

Mitä tulee ensimmäisenä mieleesi, jos sinua pyydetään ajattelemaan Limingan kunnan matkailua? Kliseisimmät vastaukset liittyvät luultavasti suurella osalla lintuihin ja luontoon. Kliseet ovat kliseitä yleensä siksi, että ne pitävät niin hyvin paikkansa – Liminganlahti on Suomen tärkein lintukosteikko, ja siksi on vain luonnollista, että matkailu on tähän asti rakentunut pitkälti näiden teemojen päälle. Linnuissa ja luonnossa ei myöskään ole mitään vikaa, mutta niistä saa ehkä hieman yksipuolisen kuvan kunnan matkailutarjonnasta. Viime syksynä elinvoimapalveluissa löimme viisaat päät yhteen, ja mietimme, millä matkailuelinkeinon lautasmalliin saisi lisää rautaa. Pyöräilyasiat sattuivat olemaan tapetilla meneillään olevan Fiksun liikkumisen suunnitelman ja Rantakylä-Virkkulan yhteisulkoilureitistön kehittämisen vuoksi, ja siksi mankelia harkittiin varsin pian myös matkailun uutena valttikorttina.

Viime syksynä elinvoimapalveluissa löimme viisaat päät yhteen, ja mietimme, millä matkailuelinkeinon lautasmalliin saisi lisää rautaa.

Yksin ei Liminka halunnut tarttua pyörää sarvista, vaan päätimme etsiä pyörämatkailun kehittämishankkeeseen hyvän kumppanin. Kauas ei tarvinnut kalaan lähteä, sillä Raahen seudun kehitys tarttui hankesyöttiin innokkaasti. Hankehakemusta rakennettiin yhteistyössä, ja tavoitteiksi valikoitui molempia osapuolia hyödyttäviä toimenpiteitä. Varsinainen hankeaihio saatiin kasaan varsin nopeasti, mutta nimi tuottikin hieman enemmän päänvaivaa. Kärkikahinoihin pääsivät muun muassa seuraavat vaihtoehdot: Mankelilla Marssiin, Massi-Mankeli sekä Pyörä, pumppu ja Jussi. Lopulta valinta osui humoristiseen mutta astetta asiallisempaan vaihtoehtoon ”Pyörällä kuuhun – pyörämatkailusta uusi matkailuelinkeinon edistäjä maaseudulla”.

Ponnistelu hankehakemuksen parissa tuotti tulosta, sillä Pyörällä kuuhun -hankkeelle myönnettiin Maaseuturahaston rahoitus. Limingan kunnalla ja Raahen seudun kehityksellä on kaksi vuotta aikaa toteuttaa seuraavat toimenpiteet:

  1. Pyörämatkailua koskevan informaation saavutettavuuden kehittäminen
  2. Pyöräilijöille suunnattujen palveluiden kehittäminen ja ideointi
  3. Reittiverkoston kehittäminen

Hankeaikana valitaan muun muassa reittialusta, jolle Limingan ja Raahen seudun pyöräreitit sekä pyöräilyä tukevat palvelut syötetään. Lisäksi ideoidaan pyöräilijöille suunnattuja palveluita yhdessä yrittäjien kanssa. Yrittäjien kohdalla tavoitellaan myös muiden alojen kuin suoraan matkailuun linkittyvien majoitus- ja ravitsemuspalveluiden edustajia. Pyörämatkailijat voivat nimittäin kaivata matkansa aikana esimerkiksi pyörän huoltoa, matkatavaroiden kuljetusta pisteestä A pisteeseen B, tai kehonhuoltoa pitkään pyörän päällä oleiltuaan. Hankkeessa ei rakenneta uutta infraa, vaan reittiverkoston kehittämistyössä satsataan jo olemassa oleviin reitteihin ja tiestöön. Esimerkiksi retkipyöräilyyn tarkoitettu rengasreitti Limingasta Siikajoen kautta Raaheen ja Pyhäjoelle sekä takaisin perustuu nykyisiin maanteihin ja pyöräväyliin.

Esimerkiksi retkipyöräilyyn tarkoitettu rengasreitti perustuu nykyisiin maanteihin ja pyöräväyliin.

Tehtävälistaa suorittamaan saatiin kaksi täysiaikaista projektityöntekijää, joista toinen sijoittuu Liminkaan ja toinen Raaheen. Hankkeen projektipäällikkö ja -koordinaattori aikovat kuitenkin suhata tiivisti koko hankealueella niin neli- kuin kaksipyöräiselläkin kulkuvälineellä.

Pyörämatkailun kehittämisestä kiinnostuneet, huutakaa hep!

Hankkeeseen on tammikuussa rekrytty pyöräilystä ja pyörämatkailusta kiinnostunut kaksikko, mutta hankkeen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin huomattavasti laajemman joukon osallistumista. Siksi hankkeen alkutaipaleella halutaan kerätä lista ihmisistä, joita pyörämatkailun kehittämistyö kiehtoo. Vaikka hankkeessa ovatkin virallisesti mukana vain Limingan kunta, Raahen kaupunki sekä Siikajoen ja Pyhäjoen kunnat, pääsee hanketoimintaan mukaan myös laajemmalta alueelta. Ketään kiinnostunutta ei siis tulla poistamaan hankkeen postituslistalta tai työpajoista asuinpaikan perusteella. Mukaan toimintaan pääsee myös myöhemmässä vaiheessa, sillä yhteydenottolomake pidetään avoinna läpi koko hankkeen, ja toimintaan pääsee mukaan milloin vain lähettämällä hankehenkilöstölle sähköpostia tai tarttumalla luuriin.

Pyörällä kuuhun -hankkeen toimenpiteistä tullaan jatkossa viestimään hankkeen kotisivuilla, joihin voit tutustua tästä linkistä, sekä hankkeen uutiskirjeissä. Uutiskirjeen suhteen hanketiimillä on mielenkiintoisia suunnitelmia, ja voi olla, ettei toteutus tule olemaan tavanomainen sähköpostiin kilahtava tekstitiedosto. Lisäksi kirjoitamme aina silloin tällöin hankkeen kuulumisista ja suunnitelmista blogikirjoituksia. Konsteja seurata hankkeen toteutusta on siis monia.

Ilmoittaudu mukaan hankkeen postituslistalle tästä linkistä.

Kirjoittaja on Pyörällä kuuhun -hankkeen Limingassa työskentelevä projektipäällikkö Katariina Huikari, joka haaveilee ensi kesänä toteutettavasta pyörämatkasta ja höyhenenkevyestä maantiepyörästä. Katariinan rinnalla hankkeessa huhkii Siiri Sarias.