fbpx
Kuumailmapalloja taivaalla

Pikkuduunari kertoo kokemuksistaan: “Minussa nähtiin vahvuuksia, joita en itsekseni olisi hoksannut”

 

Pikkuduunia-hankkeessa autamme työnhakijoita löytämään oman juttunsa ja omaan elämäntilanteeseen sopivaa pikkuduunia. Joillekin se voi tarkoittaa itsensä työllistämistä esimerkiksi kevytyrittäjänä. Heli Säkkinen sai hankkeesta vahvistusta unelmilleen, kannustusta ja tukea osaamisensa markkinointiin.

Miten löysit Pikkuduunia-hankkeen pariin? Mikä sai sinut kiinnostumaan hankkeesta?

Luin alkamassa olevasta Pikkuduunia-hankkeesta Rantalakeus-lehden välissä olleesta Limingan kunnan kuntatiedotteesta toukokuussa 2020. Informatiivisessa pikkuartikkelissa oli hankkeen työntekijöiden yhteystiedot, ja nopeasti tuumasta toimeen siirtyvänä ihmistyyppinä laitoin saman tien sähköpostia projektipäällikkö Kaisa Uusimäelle.

Olin valmistunut keväällä 2019 ammattikorkeakoulusta toiseen ammattiini medianomiksi ja ollut virallisesti työttömänä tuon kuluneen vuoden ajan. Hankin kuitenkin tuona aikana itsenäisesti lisävahvistusta osaamiseeni.

Olin jo aiemmin töissä ollessani hoksannut, että itsenäinen ja osa-aikainen työntekomalli esimerkiksi 80 prosentin työajalla sopii minulle erittäin hyvin, joten Pikkuduunia-hanke vaikutti minulle sopivalta tavalta palailla taas työelämään: sen kautta voisin ainakin pienimuotoisesti tarjota osaamistani ja samalla muutenkin kartoittaa työllistymismahdollisuuksia.

Käsi pitelee hehkulamppua taivasta vasten

Ottaessani Kaisaan yhteyttä minulla oli paria kuukautta aiemmin ollut muutaman firman kanssa sopimus, että tekisin heille freelancerina/kevytyrittäjänä sisällöntuotantohommia, mutta alkava kulkutautipandemia vesitti ne suunnitelmat: kaikki yhteistyöyritykseni laittoivat varalta, suuren yhteiskunnallisen epätietoisuuden vallitessa, yhteistyömme tauolle. Olin siis enemmän kuin valmis tarttumaan Pikkuduunia-hankkeen muodossa vastaani ilmestyneeseen mahdollisuuteen.

Pikkuduunia-hanke vaikutti minulle sopivalta tavalta palailla taas työelämään.

Millaisia kokemuksia olet saanut Pikkuduunia-hankkeen kautta? Entä hyötyjä?

Keskustelut Pikkuduunia-hankkeen työntekijöiden Kaisan ja Johannan (Aromaa) kanssa ovat olleet monella tapaa antoisia ja hyödyllisiä, ammatillisen identiteetin vahvistumisesta lähtien. He näkivät minussa sellaisia vahvuuksia, joita en ehkä olisi itsekseni hoksannut ja auttoivat myös näkemään sen, että minähän olen täysin valmis ammattilainen, vaikka olenkin vastavalmistunut. Heiltä sain myös vinkkejä esimerkiksi oman osaamisen markkinointiin. Omalla kohdallani tärkein anti on ollut se, että Kaisa ja Johanna ovat uskoneet minuun alusta saakka ja valaneet uskoa itseenikin. Se on tuonut lisävarmuutta olemiseeni ja tekemiseeni.

Kevytyrittäjyyteen keskittynyt parin päivän mittainen Pikkuduunia-valmennus tarjosi minulle ensimmäisen toimeksiannon hankkeeseen liittyen: valmentaja tiesi yrittäjän, joka tarvitsisi palveluitani, ja meillä oli ensimmäinen palaveri yrityksen kanssa jo seuraavana päivänä. Osallistuin hankkeessa myös Tee työtä taidoistasi -pop upiin.

Millaisia kokemuksia sinulla on kevytyrittäjyydestä?

Positiivisia! Olin jo ennen Pikkuduunia-hanketta tutustunut kevytyrittäjyyteen ja laskuttanut muutaman kerran laskutuspalvelun kautta. Internetin kautta toimiva laskutuspalvelu on todella helppo tapa hoitaa laskutus: kun toimittaa verokortin palveluun ja naputtelee selkeään, valmiiseen laskupohjaan tiedot siitä, mitä on tehnyt, kenelle, millä hinnalla ja maksuajan, palvelu hoitaa loput, kuten laskee verot ja pidättää tarvittavat maksut.

Asiakkaani ovat yhtä lukuun ottamatta maksaneet laskut ajallaan, ja siinäkin yhdessä ongelmatapauksessa sain apua laskutuspalvelun henkilökunnalta. Kevytyrittäjän niin halutessa myös mahdolliset laskujen perinnät hoituvat laskutuspalvelun kautta.

Työn hinnoittelu ja varsinkin hinnoista kertominen asiakkaalle olivat minulle aluksi yksi vaikeimmista asioista kevytyrittäjyydessä, mutta nyt huomaan, että sekin sujuu jo aivan tuosta vain kuin konkarilta konsanaan.

Kevytyrittäjyyteen tarvitaan vain jokin olemassa tai kehittymässä oleva oma taito ja halu auttaa.

Mikä kevytyrittäjyydessä on parasta?

Vapaus ja vastuu: saan tehdä itsenäisesti itselleni mieluista työtä silloin, kun se minulle parhaiten sopii. Myös se, että pystyn auttamaan asiakasta omalla osaamisellani, tuo tosi hyvän mielen. Yksi kevytyrittäjyyden etu on, että sitä voi harjoittaa myös työttömänä ollessa. Omasta kokemuksestani tiedän, että työttömyyskorvauksen maksu sujuu vaihtuvista kevytyrittäjyystuloista huolimatta mallikkaasti, kun vain ilmoittaa maksajalle saamistaan työtuloista.

Millaisia haasteita kevytyrittäjyydessä on?

Töitä ja sitä kautta tuloja ei välttämättä ole säännöllisesti; välillä töitä voi olla liikaa, välillä liian vähän.

Mitä haluaisit sanoa ihmiselle, joka vielä empii kevytyrittäjäksi lähtemistä?

Kevytyrittäjyys ei ole mitään suurta, ihmeellistä ja monimutkaista (kuten minä aluksi luulin). Kevytyrittäjän ei myöskään tarvitse edustaa mitään tiettyä ihmistyyppiä: tarvitaan vain jokin olemassa tai kehittymässä oleva oma taito, jolla voi/haluaa auttaa muita. Ihan parasta on, jos kevytyrittäjänä voi tehdä asioita, joista nauttii.

Kevytyrittäjyyden kokeilemisessa ei menetä mitään: Jos kokeilu onnistuu, huippujuttu. Jos jokin tai kaikki menee pieleen, jotain on varmasti opittu – jos ei muusta niin itsestä.

Kaisa ja Johanna ovat ainakin minun kohdallani olleen tukena ihan kaikissa kevytyrittäjyyteen liittyvissä mietteissä ja tarvittaessa auttaneet löytämään vastauksia ja apuja. Eli jos löytää itsestään edes pienen murusen kiinnostusta kevytyrittäjyyteen ja ennen kaikkea oman osaamisen hyödyntämiseen, kaikki epävarmuus ja pelko kannattaa heittää hetkeksi nurkkaan ja selvittää, olisiko kevytyrittäyys itselle sopiva tapa tehdä töitä.

Voisin suositella kevytyrittäjänä toimimista myös muille!

Yhtäkkiä tulevaisuuteni onkin täynnä mahdollisuuksia.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

Minulla on aputoiminimi käyttämäni laskutuspalveluyrityksen alla. Pitkään oli niin, että minkäänlainen yrittäjyys ei ollut minulle vaihtoehto, mutta nyt mieleni on muuttunut ja olin jo kovaa vauhtia perustamassa toiminimeä. Elämä kuitenkin järjesti positiivisen yllätyksen ja aloitin juuri osa-aikaisessa, määräaikaisessa palkkatyössä. Sen aikana pidän yllä muutamaa olemassa olevaa omaa asiakassuhdetta – edelleen kevytyrittäjänä – ja sen jälkeen sitten katsastan taas yrittäjyyttä varmasti jollain tapaa uudesta näkökulmasta.

Ennen kuin palkkatyö ilmestyi eteeni, ehdin aloittaa kouluttautumisen myös kokonaan uudelle toimialalle, jolla yleensä toimitaan yrittäjänä ja jonka voin yhdistää viestintätyön kanssa. Koska koulutuksessa edetään omaan tahtiin, voin viedä sitä eteenpäin harrastusmaisesti myös työn ohessa.

Vielä kuukausi–pari sitten tulevaisuuteni näytti epävarmalta ja vähän pelottavalta, kun en tiennyt, olisiko minulla riittävästi töitä. Yhtäkkiä se onkin täynnä mahdollisuuksia. Koen, että kevytyrittäjänä toimiminen ja Pikkuduunia-hankkeesta saatu tuki ovat olennaisia tekijöitä tuon muutoksen mahdollistumisessa.

Kerro vielä tarjoamistasi palveluista?

Teen Viestivon kautta hyvin erilaisia, pääasiassa tekstimuotoisia sisällöntuotantotoimeksiantoja hyvin erilaisille yrityksille: kirjoitan ja oikoluen verkkosivutekstejä, artikkeleita, blogeja, lehtijuttuja, sometekstejä, asiakaskokemuksia jne. Myöhemmin viestintätyön rinnalle on tarkoitus ottaa myös opiskelujen alla olevan toimialan palveluita. Nyt ja lähitulevaisuudessa pääasiallinen keskittymiseni suuntautuu kuitenkin juuri alkaneeseen, innostavaan ja mielenkiintoiseen palkkatyöhöni.

Haluaisitko sinäkin löytää omat vahvuutesi, hyödyntää omaa osaamistasi ja tehdä työtä taidoistasi? Sparraamme sinua mielellämme ja kerromme lisää uusista tavoista työllistää itsesi, lisätietoa saat tästä linkistä.