Pikkuduunitarina: Oma juttu voi löytyä yrittäjyyden avulla

Linda Siekkinen
Linda Siekkisen 4H-yritys tarjoaa esimerkiksi koiravalmennusta.

Linda Siekkinen on nuori yrittäjä, jolla on ollut oma yritys jo yli 7 vuotta. Kauppatieteitä opiskelevan Lindan yritys tarjoaa tällä hetkellä pääasiassa koiravalmennuspalveluja ja valokuvausta, mutta yritteliäälle naiselle on kokemusta ehtinyt kertyä muun muassa juhla- ja kotiapupalvelun pyörittämisestä, sekä monelta muulta toimialalta.

– Perustin 4H-yrityksen ollessani 16-vuotias. Opiskelukaupungissani oli vaikea löytää kesätyötä, joten päätin työllistää itseni yrittäjänä. 4H-yrittäjänä oli helppo aloittaa. Sitä kautta hoituivat muun muassa tarvittavat vakuutukset. Muuten työtä tehdään hyvin itsenäisesti, Linda kertoo.

Linda on ollut tyytyväinen ratkaisuunsa. Yrittäjyys on antanut paljon mahdollisuuksia.

– Olen saanut kokeilla uutta ja oppinut monipuolisesti uusia taitoja.

Yrittäjyys kehittää esimerkiksi sosiaalisia taitoja. Linda kertoo olevansa luonteeltaan introvertti, mutta hakeutuneensa tarkoituksella tehtäviin, joissa voi olla tekemisissä ihmisten kanssa. Hän on oppinut nauttimaan ihmisläheisestä työstä.

Parhaita puolia yrittäjyydessä ovat Lindan mielestä mahdollisuus kokeilla eri toimialoja ja valita juuri itseä kiinnostavat työt. Joustavat työajat mahdollistavat töiden yhdistämisen opintoihin vaivattomasti.

– Palkkakin on usein parempi, kun on vapaus hinnoitella oma työnsä. Työstään koirien kouluttajana Linda kertoo nauttivansa niin paljon, että tekisi sitä vaikka ilmaiseksi.

Haasteita yrittäjyydessä tuottavat joskus esimerkiksi verotuksen ymmärtäminen, mutta niistäkin on selvitty.

– Tarkkana täytyy olla ja huolehtia kirjanpidosta. Muita yrittäjältä vaadittavia taitoja ovat Lindan mukaan yritteliäisyys, sinnikkyys ja ahkeruus, sekä halu kehittää itseään.

Yrittäjäkokemuksesta on hyötyä myös työnhaussa. Tänä kesänä Linda työskentelee Limingan kunnan ja VisitLimingan someviestinnän parissa, jossa omaa osaamista saa hyödyntää monipuolisesti. Hän hakeutui tehtävään saadakseen uusia kokemuksia ja näkökulmia työelämään.

Linda haluaa rohkaista muita nuoria kokeilemaan yrittäjyyttä.

– Kannattaa lähteä rohkeasti testaamaan! Voi aloittaa pienesti ja yrityksen voi perustaa vaikka yhdessä kaverin kanssa. Yrittämisen avulla voi kokeilla erilaisia töitä ja löytää sitä kautta oman juttunsa.

4H-yrittäjänä tai kevytyrittäjänä voi yrittäjyyteen tutustua matalalla kynnyksellä. Laskutuspalvelun kautta yrittäjyyteen kuuluvat paperityöt hoituvat vaivatta. Pikkuduunia-hanke tarjoaa tukea ja ohjausta kaikenikäisille yrittäjyydestä ja uudenlaisista työn tekemisen tavoista kiinnostuneille.

Pikkuduunia Kevytyrittäjä
Pikkuduunin Kevytyrittäjä-toiminta on tarkoitettu yrittäjähenkisille liminkalaisille pikkuduunin tekijöille ja hakijoille.

Pikkuduunia-hankkeen yhteystiedot ja linkit somekanaviimme löydät hankkeen etusivulta.

www.liminka.fi/pikkuduunia

Lisätietoa 4H-yrittäjyydestä:

4H-toiminnanjohtaja
Anitta Heikkinen
p. 0400 803837
liminka(at)4h.fi
https://liminka.4h.fi/4h-yritykset/