Pyörällä kuuhun -hankkeen logo

Pyörällä kuuhun -hanke uudistaa uutiskirjeen

Toimistotyöläisen tai yrittäjän sähköposti täyttyy nykypäivänä vauhdikkaasti sinne tulvivasta sähköpostista – osa viesteistä on tärkeitä ja osa taas täyttä roskaa. Postin valtaisan määrän vuoksi olennaiset viestit hukkuvat äkkiä informaatiotulvaan. Sinänsä hyödyllisten, mutta monisanaisten viestien lukemiseenkaan ei tahdo oikein olla aikaa, jolloin tärkeät tiedonjyväset saattavat jäädä purkin pohjalle itämään. Ongelma on tuttu myös Pyörällä kuuhun -hankkeen Katariina Huikarille ja Siiri Sariakselle.

– Tilaan useita uutiskirjeitä, joiden sisältö on minua kiinnostavaa ja työni kannalta hyödyllistä, mutta kirjeet jäävät silti liian usein lukematta. Jos uutiskirje kilahtaa sähköpostiin kiireisellä hetkellä, hyppään viestin yli ja ajattelen palaavani siihen myöhemmin uudelleen. Monesti käy kuitenkin niin, etten muista koko uutiskirjettä enää myöhemmin, kertoo Huikari.

Hankehenkilöstö on havainnut haasteen uutiskirjeiden vastaanottajina. Hanketoiminnassa on välttämätöntä, että toiminnan kannalta keskeiset henkilöt ja sidosryhmät saavat tietoa siitä, mitä hankkeessa tapahtuu. Miten siis ratkaista pulma hankeviestinnän näkökulmasta?

– Päätimme kokeilla uutiskirjeen tekoa videomuodossa. Kuvan ja äänen yhdistelmällä saa kerrottua lyhyessä ajassa paljon asiaa, minkä lisäksi se on helposti lähestyttävä tapa tutustua hankkeen toimintaan. Videoon voi palata useita kertoja, sen voi katsoa osissa ja sitä on helppo jakaa edelleen henkilöille, jotka mahdollisesti olisivat kiinnostuneita aiheesta. Lisäksi se on keino erottua muista hankkeista.

Aikaa videomuotoisen uutiskirjeen tekoon saattaa mennä hieman tavanomaista kirjettä enemmän, mutta koska Pyörällä kuuhun -hankkeessa uutiskirje julkaistaan vain kolmisen kertaa vuodessa, ei tämä ole ongelma. Videon julkisuus mahdollistaa mukavasti hankkeen toimintaan tutustumisen ympäri Suomea. Perinteiset uutiskirjeet eivät välttämättä ole luettavissa julkisesti verkossa, vaan ne toimitetaan suoraan tietylle vastaanottajajoukolle. Hankkeen videomuotoinen uutiskirje löytyy kuitenkin avoimesti YouTubesta, ja niinpä pyörämatkailuteeman kanssa työskentelevät henkilöt saavat helposti tietoa siitä, mitä Limingan ja Raahen seudun alueella tehdään.

Videomuotoisessa uutiskirjeessä on vielä yksi huomattava etu suhteessa perinteiseen, kirjalliseen muotoon.

– Uutiskirjeen voi myös kuunnella podcastin tapaan vaikka lenkillä, vinkkaa itsekin audiosisältöjen suurkuluttajaksi tunnustautuva Sarias.

Linkki uutiskirjeeseen on tämä.