WWF Earth Hour -logo

Earth Hour pimentää Lakeustalon tulevana lauantaina

WWF:n Earth Hour on kansainvälinen, maailman laajimmalle levinnyt ympäristötapahtuma, jota vietetään seuraavan kerran tulevana lauantaina 26. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Tapahtuma on kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus puolustaa luontoa ja hillitä ilmastonmuutosta. Yksinkertaisimmillaan tapahtumaan voi osallistua sammuttamalla valot kotoa tunnin ajaksi, mutta halutessaan tapahtumaan voi osallistua myös muilla tavoin.

– WWF:n sivuilla voi esimerkiksi tehdä henkilökohtaisen lupauksen maapallolle. Lupauksen voi valita valmiiksi tehtyjen ehdotusten joukosta, tai ellei listalta löydy sopivaa, voi sellaisen muotoilla itse, kertoo Lakeustalon Green Office -vastaava Katariina Huikari.

Valojen ja turhien sähkölaitteiden sammuttaminen voi tuntua houkuttelevalta sähkön hinnan viimeaikaisen nousun vuoksi. Tapahtumassa ei kuitenkaan ole kyse sähkön- tai energiansäästötempauksesta. Valojen sammuttaminen on nimittäin symbolinen ele, jolla kiinnitetään huomio vakavaan asiaan: ilmastonmuutoksen kiihtymiseen ja luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen.

– Sähkölaskuun mahdollisesti tapahtumasta koituvaa lovea voi pitää halutessaan ylimääräisenä porkkanana osallistua Earth Houriin.

Earth Hour sai alkunsa Sydneyssä vuonna 2007, jolloin yli kaksi miljoonaa ihmistä osoitti päättäjille huolensa ilmaston puolesta – Suomeen tapahtuma rantautui kaksi vuotta myöhemmin. Tapahtuma on laajentunut vuosi vuodelta, ja viime vuonna Suomessa tapahtumaan osallistui tavalla tai toisella 1,4 miljoonaa ihmistä. Earth Hour pimentää vuosittain tuhansia tunnettuja maamerkkejä, kuten Pariisin Eiffel-tornin ja Sydneyn oopperatalon. Lakeustalo liittyy tänä vuonna näiden maamerkkien joukkoon, kun kaikki toimistotilojen valot sekä piha-alueen valaistus sammutetaan tunnin ajaksi.

Miten Limingan kunta osallistuu ilmastotyöhön?

Limingan kunnanviraston kotiosoitteella, Lakeustalolla, on WWF:n myöntämä Green Office-sertifikaatti. WWF Green Office on todistus, joka myönnetään kattavasti ympäristöasiat huomioivalle organisaatiolle. Lisäksi todistus on merkki siitä, että organisaation ym­pä­ris­tö­jär­jes­tel­män toi­min­ta vas­taa ul­koi­ses­ti ase­tet­tu­ja kri­tee­re­jä ja toi­min­nas­sa on si­tou­dut­tu jat­ku­vaan pa­ran­ta­mi­seen. Paraikaa kunnassa edistetään myös Visit Finlandin vastuullisen matkailun ohjelman, Sustainable Travel Finlandin, ulottamista alueen yrityksiin.

Sertifikaatit ovat kuitenkin vasta kestävyystyön alku. Tällä hetkellä konkreettinen työ kestävän kehityksen eteen ja ilmastonmuutoksen hillitsemikseksi etenee hyvää vauhtia. Syyskuussa 2021 kuntaan asetettiin Kestävä Liminka -ohjelmatyöryhmä, joka käynnistää työnsä kevään 2022 aikana. Työryhmän tehtävä on valmistella päätöksentekoon Limingan kestävän kehityksen toimenpiteitä ilmastoasiat huomioiden. Lisäksi kunta sai vastikään rahoituksen TUIKE-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on tukea ohjelmatyöryhmän työskentelyä tuottamalla valmisteluun ja päätöksenteon tueksi lähtötasotietoa.

Tutustu Green Office -sertifikaattiin tarkemmin blogikirjoituksesta täällä.

Lisätietoa Kestävä Liminka -ohjelmatyöryhmän toiminnasta ja TUIKE-hankkeesta löydät täältä.