fbpx
Pyöräilyviikon kampanjakuva

Pyöräilyviikon teemana liikenneturvallisuus

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa vietetään 3.-12. toukokuuta ja tänä vuonna viikon teemana on liikennerauha. Pyöräliikenteen ja pyörämatkailun määrät ovat viime vuosina kasvaneet ilahduttavasti, mutta kansalliseen tavoitteeseen, eli 30 prosentin lisäykseen kävely- ja pyöräilymatkoissa, on vielä matkaa. Liikenteen rauhoittamisen ratkaisuihin ja rauhalliseen sekä huomaavaiseen liikennekäyttäytymiseen keskittyminen ovat tekoja, joilla voidaan vaikuttaa pyöräilyinnokkuuteen.

Rauhallinen ja turvalliseksi koettu liikenneympäristö vaikuttaa pyöräilyn houkuttelevuuteen oli kyseessä sitten lapsi tai ikääntynyt kulkija. Lapset ovat kuitenkin hyvä käyttäjäryhmä liikenneympäristön toimivuuuden mittaamiseen: kun ympäristö on riittävän turvallinen ja sujuva itsenäisesti pyöräileville lapsille, on se sitä myös ikäihmisille ja pyöräilyä vasta aloitteleville.

Rauhallinen liikenneympäristö koostuu matalista ajonopeuksista, hyvin suunnitellusta ja toteutetusta infrastruktuurista sekä vuorovaikutuksesta muiden liikkujien kanssa. Pyörällä liikkuessa suuntamerkin antaminen kädellä voi olla arvokas tieto takana ohitusta suunnittelevalle pyöräilijälle tai viereisellä kadulla ajavalle autolle. Nyökkäykset, heilautukset ja hymy ovat myös liikenteessä hyviä eleitä.

Nollavisio-hanke toi esiin vaaran paikkoja

Viime vuonna Nollavisio-hankkeessa toteutettiin liminkalaisille nuorille liikenneturvallisuuskysely, josta nousi esille nuorten kokemia vaaranpaikkoja sekä kehittämistä kaipaavia kohteita.

– Yleisimpiä lasten ja nuorten esillenostamia turvattomuutta aiheuttavia tekijöitä olivat korkeat ajonopeudet sekä näkemäesteet, kertoo kehityspäällikkö Laura Kelhä.

Hankkeessa toteutettu kysely oli siitä erityinen, että se tehtiin nimenomaan lasten ja nuorten näkökulmasta. Tämä liikkujaryhmä kulkee pääosin pyöräillen ja kävellen, joten kyselyn tuloksista saatiin arvokasta tietoa juuri näihin kulkutapoihin liittyen. Niissä kyselyissä, joihin myös aikuiset vastaavat, korostuu sitä vastoin autoilijan näkökulma.

Limingan liikenneturvallisuustyön tavoite on yhteneväinen Liikenneturvan nollavisio-tavoitteen kanssa, eli että kenenkään tarvitse kuolla eikä loukkaantua vakavasti liikenteessä. Liikenneturvallisuuden parantamiseen tähdätään jatkuvasti, ja ennakoiminen sekä riskien tunnistaminen ja hallinta ovat oleellinen osa nollavision mukaista toimintaa. Liikenneturvallisuus on yhteispeliä, johon tarvitaan mukaan jokainen! 

Liikennesääntöjen noudattaminen lisää kaikkien turvallisuutta

Liikennerauhan takaaminen edellyttää myös, että kaikki noudattavat yhteisiä pelisääntöjä. Pyöräily ja kävely alkavat äkkiä tuntua pelottavilta kulkutavoilta, jos kävelyn ja pyöräilyn väylällä päristellään sinne kuulumattomilla mopoilla. Lihasvoimilla liikkuviin verrattuna mopot ja skootterit kulkevat huomattavan kovaa vauhtia. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteen kävelijälle tai pyöräilijälle, mutta ei mopon kuljettajakaan ole turvassa.

– Jos kävelija tai pyöräilijä kääntyy yllättäen mopon eteen, katkeaa moottoriajoneuvonkin matka kuin seinään. Seurauksena on varmasti rumaa jälkeä molemmin puolin, huomauttaa liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen.

Limingassa on valitettavasti nähty välillä välinpitämätöntä ja jopa vaarallista liikennekäyttäytymistä. Mopon päällä kyyditetään kavereita kovaa vauhtia, pahimmillaan ilman kypärää. Mopon kyytiin saa ottaa yhden kaverin vain, jos se on kyseisen ajoneuvon rekisteriotteessa sallittu. Kuljettajan pitäisi muistaa, että kyyditseminen tekee mopon ohjaamisesta myös haastavampaa. Sähköpotkulaudalla kyyditseminen on aina laitonta – oli kyytiläinen sitten kuinka pieni ja kevyt tahansa.

Liikenteessä vastuussa on aina ajoneuvon kuljettaja, ja jos toiminnasta tulee seuraamuksia, ne koskevat kuljettajaa. Limingan kunnan koulut ja nuorisopalvelut ottavat lähiviikkoina liikennekäyttäytymisen puheeksi nuorten kanssa. Keskustelua toivotaan myös vanhemmilta.

– Lähestyvä kesä kutsuu varmasti niin kävelijöitä, pyöräilijöitä kuin mopoilijoitakin liikkumaan enemmän. Varmistetaan yhdessä, että kesästä tulee liikenneturvallinen, kehottaa sivistysjohtaja Päivi Mäki.