fbpx
Päiväkodilla esillä olevissa viireissä on lasten Liminkaan liittämää kuvitusta.

Vierailu vuorohoitoa tarjoavalla Aapin päiväkodilla

Limingan varhaiskasvatuksen vuoropäiväkotina toimii Aapin päiväkoti. Vuorohoitoa järjestetään tarpeen mukaan lapsille, joka tarvitsevat sitä vanhemman tai muun huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi.

– Vuorohoitoon ei ole subjektiivista varhaiskasvatusoikeutta, eli hoitoa järjestetään vain todellisen tarpeen vaatiessa. Käytännössä vuorohoitoa järjestetään siis vain vanhempien työvuorojen mukaisesti. Jos toinen huoltajista on kotona,  huoltajalla on vapaapäivä tai loma, ei vuorohoitoa järjestetä, kertoo Aapin apulaisjohtaja Satu Rahkola ja jatkaa:

– On tietysti myös lapsen edun mukaista, että lapsikin saa vapaapäiviä aina silloin, kun huoltaja on kotona vapaalla tai lomalla.

Tänään vuorohoitoryhmässä käy kuhina. Lapsia on läsnä tavallista enemmän ja aamupäivän pitkä kävelyretki sekä jännittävä lauluesitys vanhuksille on ollut omiaan kasvattamaan välipalan nälkää, eikä herkullista soppaa maltettaisi enää odottaa. Ryhmätilaa koristaa upea viirinauha, jonka lapset ovat itse tehneet.

– Meillä on meneillään Liminka-teema ja viireissä näkyy se, mitä lapsilla on tullut Limingasta mieleen. Täällä on esimerkiksi pumpulia, toisessa lintuja ja metsää, hymyilee varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Asta Muyima.

Idea lähti suoraa lapsilta, kun osa alkoi kinastalla siitä, että voivatko molemmat asua Limingassa, jos toinen on Ketunmaalta ja toinen Linnukasta. Tästä syntyi kiva keskustelu, jonka seurauksena päätettiin tutustua Liminkaan laajemmin koko ryhmän voimin, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Kaisa Karhumaa tarkentaa. Muyima kasailee pöydälle legotorneja ja pyytää katsomaan tarkemmin. Rakennelmiin on kiinnitetty valokuvat Halpa-Hallista, kirjastosta, Lakeustalolta ja muista lapsille tutuista rakennuksista. Nyt ihan oikeat Limingan kunnan rakennukset toimivat esimerkiksi osana autoleikkejä!

Legopalikoihin on kiinnitetty Limingasta tuttujen rakennusten kuvia.

Rutiinit ovat tärkeitä myös ilta-aikaan

Vuoropäiväkodissa osa lapsista saattaa välillä olla hoidossa yön yli. Kun lapsilta kysytään, onko kukaan heistä ollut ryhmässä yötä, montakin kättä nousee pystyyn ja päät nyökkäilevät. Mitä ihmettä ryhmässä tehdään keskellä yötä? Leikitäänkö täällä öisinkin? Elma Makkonen nyökkää ensin vastaukseksi, mutta sitten kasvoille leviää hymy ja hän vastaa:

– Ei! Täällä nukutaan, tuolla sängyssä, hän viittaa kohti nukkaria ja tarkentaa:

– Ensin syödään iltapala ja sitten on hampaiden pesu. Sitten nukkumaan ja joku aikuinen lukee satua.

Muyima vahvistaa Makkosen kertomukset.

– Useimpien lasten päivä päättyy kello 17 mennessä, mutta osahan saattaa tulla vasta iltapäivällä hoitoon. Puoli kuuden maissa syödään päivällinen ja sitten leikitään. Rytmi pysyy päivästä toiseen samana ja rutiinit ovat lapsille tärkeitä. Myös illalla huolehditaan ohjatun, pedagogisen toiminnan toteutumisesta, jotta jokaiselle lapselle taataan tasapuolisesti laadukasta varhaiskasvatusta.

– Työntekijän näkökulmasta toivomme huoltajien kanssa avointa keskustelua. Esimerkiksi heti tuodessa voi kertoa, että lapsella on huonompi yö takana, niin osaamme täällä asian sitten huomioida. Tietysti kaikkein tärkeintä on, että vanhemmat ilmoittaisivat hoitoajat ajoissa ja mahdollisimman tarkasti, jotta henkilökuntaa on riittävästi läsnä, Muyima huomauttaa.

Varhaiskasvatusyksikön johtaja Outi Leinonen painottaa myös hoitoaikojen ajallaan ilmoittamisen merkitystä. Varhaiskasvatusaikavarauksiin tulleita muutoksia voidaan ottaa vastaan vain, jos kyseiseen kellonaikaan on vahvistettuun työvuoroluetteloon varattu työntekijä tai työntekijöitä ja jos ryhmässä on tilaa huomioiden varhaiskasvatuslain mukainen lasten ja henkilöstön välinen suhdeluku. Tämä koskee kaikkia päiväkodissa olevia lapsia, mutta erityisesti vuorohoidossa olevia, sillä henkilöstölle suunnitellaan työvuorot ennakkoon ilmoitettujen hoitoaikojen mukaisesti.

Vuorohoitoryhmön seinällä on Limingan kartta, jonne piakkoin ilmestyy lasten piirtämiä kotitaloja, kun Liminka-projekti jatkuu. Kun öisestä kotitalosta on valot sammutettu, ketään ei ole kotona ja vanhemmat ovat töissä, silloin tässä ryhmässä, Aapon tuvalla, Aapin päiväkodilla, otetaan lapsi iloisin mielin vastaan.

Lisää Aapin päiväkodista voit lukea täältä.