fbpx
HaLi_urheilugaala

HaLi – Harrastava Liminka palkittiin Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa

Limingassa Opetus- ja kulttuuriministeriön lanseeraama Harrastamisen Suomen mallin mukainen toiminta kantaa nimeä HaLi – Harrastava Liminka. HaLi-toiminta palkittiin Pohjois-Pohjanmaan Urheilugaalassa viime perjantaina koulupäivien yhteydessä järjestettävästä harrastustoiminnasta.  Tunnustuksen esimerkillisestä toiminnasta koulujen ja seurojen yhteistyön edistämisestä myönsivät Liikkuva koulu, Suomen Olympiakomitea ja Pohjois-Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry.

– On upeaa, että työmme on huomattu myös valtakunnallisesti ja paikallisella tasolla. Toimintamallia on viety eteenpäin rohkeasti kokeillen. Jatkamme käytäntöjen hiomista edelleen, jotta malli istuisi myös tulevaisuudessa mahdollisimman hyvin juuri Liminkaan, kertoo HaLi-hankekoordinaattori Linda Jaakkola.

Harrastuksissa on huomioitu soveltavan liikunnan näkökulmia, josta Limingan kunnassa esimerkillistä huolta pitää  soveltavan liikunnan koordinaattori Hanna Koskinen.

– Olemme saaneet lisättyä yhdenvertaisuutta harrastustoiminnassa. HaLi-tarjonnassa on mahdollista harrastaa soveltavasti keskitetyssä ryhmässä, mutta jokaisella on mahdollisuus osallistua esimerkiksi avustajan kanssa omaa mielenkiinnon mukaisesti myös muihin HaLi-ryhmiin. Olemme huomanneet, että erityisryhmille kohdennettuun ryhmään osallistuminen on tukenut harrastuspolun aloittamista ja yhä useampi heistä näkee itsensä näin tasavertaisena harrastajana. Tämä on rohkaissut kokeilemaan eri harrastuksia.

Mallia koulupäivän yhteydessä järjestettävälle harrastustoiminnalle on kehitetty Limingassa nyt kolmisen vuotta. Limingan sivistyspalveluiden esihenkilöt olivat tutustuneet Islannin malliin jo aiemmin. Malli nähtiin hyvinvointia lisäävänä toimenpiteenä. Liminka lähti heti mukaan Harrastamisen Suomen mallin pilotointikaudelle keväällä 2021.

– Tuosta pilotointikaudesta lähtien kouluilla on toteutettu lukuvuosittain yli 50 maksutonta harrastusryhmää koulupäivien yhteydessä. Harrastustarjonnat kootaan lasten toiveiden mukaan ja tarjolla on niin pelisuunnittelua, kokkausta, kädentaitoja kuin liikunnallisia harrastuksia. Tämä tavoite on pidetty kirkkaana mielessä toimintamallia kehittäessä. Harrastustoiveita ja palautetta on kerätty eri tavoin, kehittelemällä luovia tapoja kuulla lapsia, avaa hankekoordinaattori Jaakkola.

Toimintaa ohjaa kuntastrategia, jonka yhtenä tavoitteena on että jokaisella liminkalaisella lapsella olisi vähintään yksi mieluinen harrastus ja ystävä. HaLi-toiminnalle hankekausittain asetetut tavoitteet sisältyvät myös Limingan Lapsiystävällinen kunta (LYK) -toimintasuunnitelmaan. HaLi-toiminnalle vuosittain asetettuja tavoitteita seurataan systemaattisesti toiminnalle asetettujen mittareiden avulla. Seuraamme esimerkiksi maksuttomaan HaLi-harrastoiminnan osallistuneiden määrää ja kuinka moni lapsi, jolla ei ole vielä harrastusta on löytänyt HaLi-ryhmästä uuden harrastuksen. LYK-tavoitteet perustuvat YK:n lapsen oikeuksien pääperiaatteisiin, muistuttaa sivistysjohtaja Päivi Mäki.

– Koska kyseessä on koulupäivän yhteydessä järjestettävä toiminta, pitää suunnittelu sisällään paljon liikkuvia osia. Koulujen henkilökunnan, rehtoreiden ja koulujen HaLi-vastuuopettajien kanssa tehdyllä yhteistyöllä olemme saaneet parannettua saavutettavuutta. Yhdessä tekemällä, olemme yhteensovittaneet lukujärjestykset, koulukuljetukset ja iltapäiväkerhotoiminnan HaLi-harrastusryhmien kanssa. Näin olemme voineet kohdentaa harrastustoimintaa myös sitä erityisesti tarvitseville, esimerkiksi erityisryhmille ja lapsille, joilla ei ole vielä harrastusta.

Lisäksi toiminnan toteuttamisessa mukana on ollut hyvinvointipalveluista etenkin nuoriso- ja liikuntapalvelut. Soveltavan liikunnan koordinaattorin asiantuntemuksella olemme saaneet yhdenvertaisen toiminnan toteuttamiseen tuoreita näkökulmia.

– Liminka on lapsirikas kunta ja toimintaan on osallistunut vuosittain noin 1000 perusopetusikäistä. Kiitos kuuluu HaLi-tiimin lisäksi liminkalaisille perheille ja lapsille, siitä miten hienosti toiminta on otettu vastaan. Vanhemmat ja lapset ovat kertoneet toiminnasta palautetta ja nämä palautteet ovat ohjanneet toiminnan kehittämistä, päättää kunnanjohtaja Pekka Rajala.

 

Lapsiystävällinen kunta – kandidaattilogo