fbpx
Liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen

Liminka-blogi: 5774 liminkalaisen asialla (ja vähän muidenkin)

Lapsirikkaassa kunnassa, kuten Limingassa, vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä toimintoja tarkastellaan luonnollisesti usein elämänkaaren alkupäässä olevien kuntalaisten näkökulmasta. Näitä elämän alkutaipaleella ja työikäisyyden määritelmän ulkopuolella olevia on noin 30 prosenttia kuntalaisista. Iso luku. Työikäisiä on puolestaan 5774 elettävän vuoden vaihtuessa lukemaan 2024. Tämä on 56 prosenttia koko kunnan väestöstä. Vielä isompi luku, ja huomion arvoinen ryhmä siis.

Liikunnan edistäminen ja liikkumattomuus puhututtaa monia Suomen maassa, eikä ihan syyttä. Pelkästään Limingassa liikkumattomuudesta ja paikallaan olosta johtuva hintalappu pyörii vuositasolla miljoonissa, puhumattakaan siitä, paljonko saatavilla olevaa hyvää oloa menetetään. Jos tarkemmat luvut kiinnostavat, kannattaa käydä UKK-instituutin kustannuslaskurisivuilla tarkistamassa tilanne. Samoilta sivuilta löytyy paljon muutakin hyvää materiaalia, kuten vaikkapa vinkkejä liikkumiseen tai liikunnan vaikutuksesta terveyteen.

Pelkästään Limingassa liikkumattomuudesta ja paikallaan olosta johtuva hintalappu pyörii vuositasolla miljoonissa, puhumattakaan siitä, paljonko saatavilla olevaa hyvää oloa menetetään.

Hallitusohjelmaan on kirjattu Suomi liikkeelle -ohjelma, jolla suomalaisia halutaan saada nimensä mukaisesti liikkeelle. Sanoma on varmastikin monelle tuttu, mutta toimenpiteet tarvinnevat avaamista. Otsikon mukaisella rajauksella ollaan nyt siis kiinni työikäisiin kohdistuvissa toimenpiteissä. Toimenpiteet näiltä osin pyörivät selkeimmin elintapaohjauksen sekä liikuntaneuvonnan ympärillä, mutta myös perheliikunnan edistämisessä. Miten sitten nämä toimet toteutuvat jo meillä täällä Limingassa?

Elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta on ollut pysyvä osa kuntalaisille tarjolla olevista hyvinvointipalveluista jo vuodesta 2019. Tässä asiassa ollaan siis vahvasti ohjelman tasalla. Ohjauksella ja neuvonnalla halutaan erityisesti poistaa liikkumattomuutta, joka terminä on hyvä erottaa liikunnan edistämisestä, vaikka yhteyttä näillä onkin. Kannattaa muistaa, että elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta ovat kuntalaisille maksuttomia palveluita.

Elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta on ollut pysyvä osa kuntalaisille tarjolla olevista hyvinvointipalveluista jo vuodesta 2019.

Perheliikunta: Vuoden 2023 aikana on tehty nykytilakartoitusta ja ryhdytty toimenpiteisiin tämän edistämisen suhteen. Tässä myös vahvasti kehityksen raiteilla. Perheliikunta on saanut vauhdikkaan alun – tammikuun ensimmäiselle perheliikuntavuorolle osallistui yli 100! Erinomainen aloitus ja kiitos tästä kuuluu vahvasti yhteistyössä oleville yhdistyksille. Tähänkin muistutuksena, että on muuten maksutonta osallistua perheliikuntavuorolle!

Näiden lisäksi Liminka tarjoaa mahdollisuuksia omatoimiseen liikkumiseen. Omatoiminen liikkuminen on muuten työikäisten keskuudessa se tapa, jolla halutaan liikkua ylivoimaisesti eniten.¹  Ja voidaan huoletta sanoa, että Liminka tarjoaa omatoimiseen liikuntaan mahdollisuuksia monipuolisesti. Otetaan esimerkkinä ladut, kun nyt talviaikaa eletään – Rantakylän alueella löytyy valaistua latua useamman kilometrin verran. Valaistua latua on mahdollista kiertää myös ”tasaisen maan latuna”, jos laskut ja nousut eivät ole mieluisia. Lisäksi, kiitos hyvän lumitilanteen, ovat merilatujen mannerhaarat sekä lähiladut avoinna. Kokonaisuudessaan latuja on hiihdettävänä kymmeniä kilometrejä.

Valaistua latua on mahdollista kiertää myös ”tasaisen maan latuna”, jos laskut ja nousut eivät ole mieluisia.

Jos hiihto ei ole oma juttu, löytyy yksityisten ja kunnan palveluiden piiristä kuntosaliharjoitteluun useampia mahdollisuuksia. Pallopelejäkin varten salitilaa on varattavissa omatoimisesti ajasta ja paikasta riippumatta. Pallopelejä voi talvellakin harrastaa vaikkapa jääurheilun muodossa, johon löytyy mahdollisuuksia jäähallin yleisöluisteluvuoron lisäksi myös ulkojääalueilta.

Ihan nopeallakin katsauksella löytyy siis useita mahdollisuuksia. Ihan kaikille ei voida kaikkea tarjota, mutta terveyttä edistävään liikkumiseen mahdollisuudet ovat olemassa lähes jokaiselle. Ja niillekin, jotka tarvitsevat tukea. Näin lopuksi teille, jotka olette tänne asti jaksaneet lukea – UKK-insituutin sivut tarjoavat paljon hyvää ja selkokielistä tietoa liikkumiseen liittyen. Tutustu sivuihin tästä linkistä.

Kirjoittaja on Limingan kunnan liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen. Janne on ollut Limingan kunnan palveluksessa vuodesta 2019 lähtien, vastaten liikuntapalveluiden yksikön toiminnasta. Työarjen vastapaino löytyy vaimosta, kahdesta lapsesta ja koirasta koostuvasta perheestä. Jannen vapaa-aika kuluu usein pyöräilyn ja kuntosaliharjoittelun lisäksi uusien asioiden opiskelussa sekä kädentaitoja kehittävissä askareissa. 

  1. Husu, P., Tokola, K., Vähä-Ypyä, H., Vasankari, T. Liikuntaraportti. Suomalaisten mitattu liikkuminen, paikallaanolo ja fyysinen kunto 2018–2022. Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki 2022. Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja 2022:33.