fbpx
Elinvoimajohtaja Teemu Haapala

Liminka-blogi: Hankkeilla humppaa ja hynää?

Hyvinvointialueiden perustamisen jälkeisessä myräkässä olemme saaneet lukea uutisia, kuinka kunnat ja kaupungit toisensa perään ovat tiukkojen säästöohjelmien edessä ja silti talousarviot ovat pitkästi miinuksella. Aikaisempien vuosien säästöt palavat nopeammin, kuin säästöohjelmat ehtivät purra – eikä leikkaamispaikkojakaan tahdo oikein löytyä. Kuntatalouden näköpiirissä on ”laihat ajat”, mutta eivät hyvinvointialueetkaan näytä uivan rahassa.

Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyivät vuosi sitten leveämmille harteille. Kuntiin jäi kuitenkin vielä paljon vastuita, kuten varhaiskasvatus ja opetus, hyvinvointi ja terveyden edistäminen, kaavoitus, elinvoiman kehittäminen sekä paljon muuta. Vuoden 2025 alusta alkaen työllisyyspalvelut siirtyvät valtiolta takaisin kuntien hoidettavaksi. Tekemistä siis riittää, vaikka talous kiristyykin.

Kunnan elinvoiman kehittäminen tarkoittaa sellaisia toimenpiteitä, jotka hieman pidemmällä aikavälillä tuottavat uusia asukkaita, työpaikkoja, palveluita ja hyvinvointia. Uudet asukkaat, työpaikat ja palvelut taas tuottavat pitkässä juoksussa kunnalle lisää euroja ja parantavat niin kunnan kuin kuntalaisten ja yrittäjien elinvoimaa. Lisäksi ne tuottavat paljon puhuttua pitovoimaa, eli saavat nykyiset kuntalaiset ja yrittäjät pysymään kunnassa. Elinvoimatyön oravanpyörä rullaa näin.

Haluaisinkin, että säästökuurin lisäksi pohtisimme jatkuvasti myös sitä, mistä tulevaisuudessa saisimme lisää elinvoimaa ja elinvoiman kautta kuntakentän tuloja. Elinvoiman oravanpyörään lisää vauhtia ja vaihteita!

Haluaisinkin, että säästökuurin lisäksi pohtisimme jatkuvasti myös sitä, mistä tulevaisuudessa saisimme lisää elinvoimaa ja elinvoiman kautta kuntakentän tuloja. Elinvoiman oravanpyörään lisää vauhtia ja vaihteita!

Meillä Limingassa elinvoimatyössä on monta osa-aluetta: yritys-, työllisyys-, viestintä-, hanke- ja kehittämispalvelut sekä matkailun kehittäminen. Yrityspalvelut ja matkailun kehittäminen auttavat yrittäjiä ja yrityksiä heitä askarruttavissa asioissa, yrityksen perustamisessa ja sijoittumisessa kunnan alueelle. Työllisyyspalvelut auttavat niin yrittäjiä kuin työtä etsiviä tarpeiden ja tarjonnan kohtauttamisessa. Viestintäpalvelut pyrkivät siihen, että kuntamme pysyy maailmankartalla ja niin kuntalaisten, ulkopaikkakuntalaisten kuin matkaajienkin tietoisuudessa.

Hanke- ja kehittämispalvelut ovat useimmiten elinvoimatyön bensiini. Älkääkä ymmärtäkö väärin, kaikki edellä mainitut elinvoimapalvelut ovat ehdottoman tärkeitä yrittäjille, kuntalaisille ja tulevan elinvoiman kannalta. Hankkeet ovat kuitenkin se katalyytti, joilla useimmiten asioita saadaan tapahtumaan nopeammin ja enemmän!

Hankkeet ovat kuitenkin se katalyytti, joilla useimmiten asioita saadaan tapahtumaan nopeammin ja enemmän!

Limingassa ulkopuolista hankerahaa on osattu käyttää nerokkaasti strategian mukaisiin kehittämiskohteisiin. Olemme rakentaneet Abrahamin kulttuuripuistoon kesäteatteripuitteet, Liminganlahden luontokoulurakennuksen ja kesäkeittiön, Rantakylän ja luontokeskuksen uudet tulistelupaikat, Liminganportin asvaltit ja valot sekä paljon, paljon muuta. Hankerahoituksen hyödyntämisen ansiosta meidän ei ole tarvinnut maksaa mainittuja asioita kokonaan kuntalaisten pussista, vaan olemme säästäneet pitkän pennin.

Hankerahoituksella olemme kehittäneet myös Limingan nykyisen työllistämisen mallin, jonka ansiosta työllisyyslukumme ovat maakunnan kärkeä kuukaudesta toiseen. Hankkeessa rakensimme Liminkaan koulutusvientimallin, jolla ehdimme saada jo kymmenkunta aasialaisryhmää vierailemaan Limingassa ennen koronaa. Hankkeilla olemme parantaneet nuorten liikenneturvallisuutta ja mm. lisänneet kuntalaisten digitaitoja. Hankkeissa olemme kehittäneet pienellä rahalla uusia, toimivia toimintamalleja, joista on poikinut lisää liikevaihtoa, mahdollisuuksia, turvallisuutta ja tehokkuutta.

Hankkeissa olemme kehittäneet pienellä rahalla uusia, toimivia toimintamalleja, joista on poikinut lisää liikevaihtoa, mahdollisuuksia, turvallisuutta ja tehokkuutta.

Hanketoimintamme on ulottunut myös yritystoimintaan. Olemme kasanneet useita yritysryhmähankkeita, jossa pieni yrittäjäjoukko (3-6 yritystä) on kehittänyt ulkopuolisella rahoituksella omaa toimintaansa sekä yhteistoimintaa yritysten välille. Näissä hankkeissa on syntynyt uusia yhteistyömuotoja, toimintatapoja, tuotteita, liikevaihtoa ja työpaikkoja. Olemme myös auttaneet yrityksiä hakemaan investointitukia ja yrityskohtaisia kehittämistukia, joilla yritysten toiminta on kehittynyt, tuotevalikoima kasvanut, liikevaihto ja/tai kannattavuus parantunut ja syntynyt uusia työpaikkoja. Hankkeet ovat siis luoneet suoraan uutta elinvoimaa kunnan alueelle.

Hankkeet ja hanketoiminta ovat asiaa tuntemattomalle helposti turhalta tuntuva asia. Kokeneena hanketoimijana voin kuitenkin hyvillä mielin todeta, että Limingassa hanketoiminta on erittäin onnistunutta. Se tuottaa meille pienellä panoksella tulevaisuuden euroja, parempia palveluita ja lisää hyvinvointia, kulttuurielämyksiä, uudenlaista luovan alan liiketoimintaa, matkailua ja kaikkea näiden ympärillä. Hankkeet tuottavat meille mainetta ja tunnettuutta. Esimerkkinä tästä haluan mainita, että työ- ja elinkeinoministeriö tulee antamaan käytäntösuosituksia osatyökykyisten työllistämistoimiin Limingassa toteutetun hankkeen pohjalta. Ei kovin huonoa mainetta!

Hankkeet ovat kunnille, yrityksille ja yhdistyksille helppo ja vähäriskinen tapa kokeilla, pilotoida, tehostaa ja kehittää omaa toimintaansa. Limingan kunnan toteuttamat ja hallinnoimat hankkeet ovat tuottaneet kuntaan jo mittavan määrän elinvoimaa, pitovoimaa ja hyvinvointia eli ei pelkkää humppaa vaan myös sitä tarpeeseen tulevaa hynää.

Kirjoittaja on Limingan kunnan elinvoimajohtaja Teemu Haapala. Hän on ollut Limingan kunnan palveluksessa vuodesta 2015 lähtien ja vetänyt elinvoimapalveluiden palvelualuetta vuodesta 2016 alkaen. Töiden lomassa Teemun arki kuluu vaimon, kissan ja kolmen lapsen arki- ja harrastustoiminnan pyörteissä. Limingan kiihkeän arkielämän vastapaino löytyy Rukan mökiltä laskettelun ja takanlämmityksen parista. Harrastuksia Haapalalla on pyöräilyn, lautapelien ja lasten harrastuksista huolehtimisen lisäksi soittohommat (#soittohommia). Teemua tituleerataankin usein alttofonistiksi, mutta itse hän kutsuu itseään vain yli-innostuneeksi soittoharrastajaksi.