fbpx
Kaisa Hautala

Liminka-blogi: Miten nuoret pääsevät kesätöihin Limingassa? – Kaisa Hautala selvitti

Mikä on Ajokortti työelämään- koulutuksen tarkoitus?

Limingassa kunta ja 4H valmistelevat nuoret työelämään Ajokortti työelämään -koulutuksella.

– Ajokortti työelämään- koulutuksella varmistetaan, että nuoret ymmärtävät työelämän perusasiat ennen työelämään siirtymistä ja että työnteko on turvallista kaikille tulevaisuudessa, toteaa Limingan nuorisopalvelupäällikkö Mika Nieminen.

Miten järjestetään ja kuka järjestää?

Koulutus järjestetään yhteistyönä koulujen, nuorisopalveluiden, Limingan 4H:n ja yrittäjien välillä ja sen tavoite on avata työelämää ja sen toimintaa ysiluokkalaisille. Ne järjestetään syksyllä ja keväällä kouluissa. Syksyn koulutuksessa on pääosin kyse yleisestä tiedosta töihin ja työnhakuun liittyen. Kevään koulutus on puolestaan tarkemmin kesätyönhakuun liittyen ja opettaa esimerkiksi työsopimuksen kirjoittamista.

Mitkä alat ovat tarjolla?

Kunta tarjoaa kesätöitä lähes kaikkiin kunnan palveluihin. Näitä ovat esimerkiksi kirjasto- ja kulttuuritoiminta, kiinteistöjen ja viheralueiden huolto ja palvelutyön monet muodot. Kysyttäessä alojen kirjosta, Nieminen totesi, jo pitkän listan lueteltuaan “pitää tarkistaa”, joka kertoo hyvin niiden moninaisuudesta.

Minne on yleensä eniten hakijoita?

Eniten hakijoita on kuulemma vaihtelevasti eri aloille, mutta yleisesti viheralueiden hoito ja päiväkodit ovat haettuja paikkoja. Kysyin myös kunnassa viestinnässä kesätöissä olleelta Lauri Korhoselta, millaista on työskennellä kunnalla. Hän kertoi työn olevan mukavaa ja lähes kaksi viikkoa ovat kuulemma kuluneet nopeasti.

– Ensin hain muutamasta yrityksestä ja sitten kunnalle hain sen jälkeen. Olisi varmaan löytänyt paikan yrityksestäkin, mutta kunnalle pääsi helpommin, Korhonen kertoo perusteluksi kunnassa työskentelyyn.

Miten kesätyöpalveluseteli toimii?

Toinen mahdollisuus on hakea yrityksestä töitä kesäsetelin turvin. Kesätyöpalveluseteli, tuttavallisemmin kesäseteli on ratkaisu, jossa työnantaja on eri kuin palkanmaksaja. Nieminen selitti sen toiminnan seuraavasti:

– Työntilaajana on yritys tai yhdistys ja palkanmaksajana 4H. Käytännössä 4H maksaa palkasta 320 euroa ja laskuttaa työntilaajalta loput. Työpaikka voi olla missä tahansa Suomessa, ja työ kestää yleensä kaksi viikkoa.

Kenelle tarkoitettu?

Kesäseteli tarjotaan aina ysiluokalla olevalle ikäluokalle. Kesällä 2023 tämä ikäluokka on vuonna 2007 syntyneet.

Kuinka moni käyttää?

Kesätyöseteliä hyödyntää tänä kesänä 78 nuorta ja kunnan toimipisteisiin työllistyy 116 nuorta. Kesäsetelin yleinen käyttäjämäärä on Niemisen mukaan vuosittain kuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen väliltä. Kunnan työpisteet työllistävät puolestaan vuosittain 100–130 nuorta.

Mitkä paikalliset yritykset ja alat työllistävät nuoria?

Nieminen kertoo usean paikallisen yrityksen tarjoavan kesätöitä. Eniten työllistävät yritykset ovat kauppoja. Nuorisopalvelut saavat kuulemma välillä yhteydenottoja yrityksiltä liittyen siihen, että he ottaisivat mielellään kesätyöläisiä, muttei hakijoita ole. Kenties kynnys ottaa yhteyttä yrittäjään ja kysyä kesätyöpaikkaa on usein liian suuri.

Millä tavalla yritysten tarjoamat kesätyöt eroavat kunnan tarjoamista töistä?

Nieminen kertoo yritysten tarjoavan töitä aloille, joita kunta ei voi tarjoa. Esimerkkinä hän mainitsee paljon kesätyöläisiä palkkaavan kaupan alan. Yrityksen yleisesti palkkaavat paljon kesätyöläisiä asiakaspalvelutyöhön. Lisäksi nuori voi myös alkaa 4H-kesäyrittäjäksi.

Kävin kysymässä Limingan 4H:n toiminnanjohtajalta Anitta Heikkiseltä lisätietoja kolmannesta kesätyömahdollisuudesta, oman yrityksen perustamisesta.

Miten oman kesäyrityksen voi perustaa?

– 4H-yrityksen voi perustaa kuka tahansa 13-28 -vuotias 4H-jäsen ja 4H-yritys voi toimia kesäajan tai sitä voi halutessaan jatkaa ympäri vuoden, Heikkinen kertoo.

Oma yritys aloitetaan ottamalla yhteyttä paikalliseen 4H-yhdistykseen ja sen jälkeen nuori suorittaa 4H-yrittäjyyskoulutuksen ja valmistelee itselleen liiketoimintasuunnitelman joka käydään läpi ja etsii itselleen tueksi 4H-yritysohjaajan. Sitten yritys varsinaisesti perustetaan ja toiminta voidaan aloittaa.

Liittyykö oman kesäyrityksen perustamiseen riskejä? Miten eroaa muista kesätöistä?

Heikkinen kertoi kesäyrittäjyyden olevan kohtuullisen riskitöntä, joskin omaa aktiivisuutta vaativaa. Kesäyrittäjyys eroaa muista kesätöistä siinä, että olet itse vastuussa esimerkiksi työajoistasi. Lisäksi oma yritys on mahdollisuus kerätä opintopisteitä.

Onko kesäyrittäjiä paljon?

– Vuonna 2023 kesäyrittäjiä on neljä ja heitä on joka vuosi muutama, Heikkinen kertoo. Lopuksi hän kertoo, että 4H-yrittäjien tiedot löytyvät Limingan 4H:n sivuilta.

Blogin on kirjoittanut Kaisa Hautala, joka työskenteli kesätöissä Lapsiystävällinen kunta -kouluttajana.