fbpx
liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen

Liminka-blogi: Tekoäly tulevaisuuden lasten liikuttajana?

Tekoäly on tullut ja tulee nyt vauhdilla osaksi meidän jokapäiväistä elämäämme digitaalisissa sovelluksissa ja palveluissa. Mitäpä, jos laitetaan tämä äly testiin lasten oikeuksiin ja erityisesti lasten liikunnan edistämiseen liittyviin tukitoimiin liittyen? Tässä muutama kysymys, joihin me kaikki yritämme jatkuvasti miettiä ratkaisuja.

Aloitetaan teemaan liittyvällä lämmittelykysymyksellä ja kysytään, mitä mieltä tekoäly on lasten oikeuksista. Yhdistetään kysymyksessä lasten oikeudet sekä liikunnan harrastaminen:

Miten liikunnan harrastaminen kuuluu lasten oikeuksiin Suomessa?

Tekoäly vastaa:

Lasten oikeuksiin kuuluu oikeus leikkiin, lepoon ja vapaa-aikaan, joka sisältää myös liikunnan harrastamisen. Suomen perustuslain mukaan jokaisella on oikeus liikkua ja harrastaa liikuntaa sekä oikeus terveelliseen ympäristöön. Näiden oikeuksien tulee koskea kaikkia, myös lapsia.

Lisäksi YK:n lapsen oikeuksien sopimus korostaa lasten oikeutta leikkiin, virkistykseen ja vapaa-aikaan, jotka sisältävät myös liikunnan harrastamisen. Sopimus edellyttää, että lapsilla on oikeus mahdollisuuksiin osallistua urheiluun ja kulttuuritoimintaan.

Suomessa lasten liikunnan harrastamista tuetaan laajasti erilaisilla järjestöillä, seuroilla ja valtion tukemilla ohjelmilla, kuten Liikkuva koulu -ohjelmalla ja seuratoiminnan tukemisella. Näiden avulla pyritään varmistamaan, että kaikilla lapsilla on mahdollisuus liikunnan harrastamiseen ja terveellisen elämäntavan omaksumiseen.

Vastauksen asiasisältö on ihan linjassaan YK:n lasten oikeuksien kanssa, joten ensiraapaisu vaikuttaa onnistuneelta. Jatketaan koeponnistamista hieman vaikeammalla kysymyksellä ja kysytään lasten liikkumattomuuden tekijöistä:

Mistä lasten liikkumattomuus johtuu?

Tekoäly vastaa:

Lasten liikkumattomuus johtuu monista eri syistä, joita ovat esimerkiksi:

Teknologian käyttö: Lapset viettävät yhä enemmän aikaa erilaisten teknologisten laitteiden, kuten tietokoneiden, älypuhelimien ja televisioiden, äärellä. Tämä vähentää luonnollisesti liikunnan määrää.

Ajanpuute: Perheiden arki on usein kiireistä, ja vanhemmat voivat kokea, että heillä ei ole riittävästi aikaa lapsen kanssa liikkumiseen.

Liikuntamahdollisuuksien puute: Joissakin alueissa voi olla niukasti liikuntamahdollisuuksia, kuten puistoja tai leikkipaikkoja, jotka houkuttelevat lapsia liikkumaan.

Taloudelliset syyt: Liikuntaharrastukset voivat olla kalliita, ja perheiden taloudelliset mahdollisuudet voivat rajoittaa lasten osallistumista erilaisiin liikuntaharrastuksiin.

Motivaation puute: Joillakin lapsilla voi olla vähäinen motivaatio liikuntaan, ja heidän on vaikea löytää itselleen mieluisaa liikuntamuotoa.

Koulun liikunnan vähäisyys: Joissakin kouluissa liikuntatunteja on vähän tai liikuntamahdollisuudet ovat heikot, mikä voi vähentää lasten liikkumista ja aktiivisuutta.

On tärkeää muistaa, että liikkumattomuus johtuu usein monista eri syistä, eikä aina ole helppoa löytää yhtä selkeää syytä. Liikuntamahdollisuuksien parantaminen ja lapsia innostavien liikuntamuotojen tarjoaminen voivat auttaa vähentämään lasten liikkumattomuutta. Lisäksi vanhempien ja koulujen rooli on tärkeä lasten liikkumisen kannustamisessa ja terveellisten elämäntapojen edistämisessä.

Vastaus on tässäkin kohdin järkevä ja varsin asiapitoinen. Jos vastauksia peilataan liminkalaisiin lapsiin, löydetään varmastikin joitakin yhtymäkohtia. Liikunnan harrastusmahdollisuuksiin on Limingassa panostettu viime vuosina paljon, joten ainakin tässä kohdin on vastattu tekoälyn esittämiin haasteisiin. Kysytään vielä, mitä tekoäly ajattelee lasten liikunnan edistämisestä Limingassa:

Miksi lasten liikunnan edistäminen on tärkeää juuri Limingan kunnassa?

Tekoäly vastaa:

Lasten liikunnan edistäminen on tärkeää kaikissa kunnissa, mutta erityisesti Limingan kunnassa sillä voi olla erityinen merkitys seuraavista syistä:

1. Limingan kunnassa on paljon lapsiperheitä, ja lasten liikunnan edistäminen voi auttaa parantamaan lasten terveyttä ja hyvinvointia. Säännöllinen liikunta auttaa vahvistamaan lapsen fyysistä terveyttä, mutta myös hänen mielenterveyttään ja sosiaalisia taitojaan.

2. Limingan kunnassa on monipuoliset mahdollisuudet luontoliikuntaan. Kunnan alueella on paljon luonto- ja ulkoilureittejä sekä upeita maisemia. Lasten liikunnan edistäminen voi kannustaa lapsia liikkumaan ulkona ja nauttimaan luonnosta.

3. Limingan kunnan asukkaat ovat aktiivisia liikunnan harrastajia, ja kunta haluaa kannustaa myös lapsia liikkumaan ja löytämään omat liikuntamuotonsa. Kunta voi edistää lasten liikuntaa tukemalla paikallisia liikuntaseuroja ja järjestämällä erilaisia liikuntatapahtumia ja -kampanjoita.

4. Limingan kunnassa on tärkeää varmistaa, että kaikki lapset saavat tasapuoliset mahdollisuudet liikuntaan ja harrastamiseen, riippumatta perheen taustasta tai taloudellisesta tilanteesta. Kunta voi edistää tätä tavoitetta tukemalla esimerkiksi koululiikuntaa ja tarjoamalla maksuttomia tai edullisia liikuntamahdollisuuksia kaikille lapsille.

Nämä ovat vain muutamia syitä sille, miksi lasten liikunnan edistäminen on tärkeää juuri Limingan kunnassa. Yleisesti ottaen lasten liikunnan edistäminen on tärkeää kaikissa kunnissa, koska se edistää lasten terveyttä ja hyvinvointia, mutta myös yhteisöllisyyttä ja paikallistunnetta.

Tekoäly jatkaa tässäkin kohdin loogisten ja järkevien vastausten sarjaa. Vastauksesta paistaa hyvin myös kunnan rooli mahdollistajana sekä yhdenvertaisuuden lisääjänä. Ja lopuksi vielä kysymys siitä, miten tekoäly voisi olla apuna liminkalaisten lasten liikunnan edistämisessä:

Miten tekoäly voisi olla tulevaisuudessa edistämässä liminkalaisten lasten liikunnallisuutta ja liikkumista?

Tekoäly vastaa:

Tekoälyllä voi olla tulevaisuudessa merkittävä rooli lasten liikunnallisuuden edistämisessä Limingassa. Tässä joitakin esimerkkejä siitä, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää lasten liikkumisen edistämisessä:

1. Henkilökohtainen liikuntasuunnitelma: Tekoäly voisi auttaa luomaan henkilökohtaisia liikuntasuunnitelmia, jotka vastaavat lasten yksilöllisiä tarpeita ja tavoitteita. Tämä voisi auttaa lapsia löytämään liikuntamuotoja, joita he nauttivat eniten, ja auttaa heitä pysymään motivoituneina.

2. Seuranta ja palautteen antaminen: Tekoäly voisi auttaa seuraamaan lasten liikkumista ja antamaan heille palautetta heidän edistymisestään. Tämä voisi auttaa lapsia ymmärtämään paremmin, miten heidän liikkumisensa vaikuttaa terveyteensä ja kannustaa heitä jatkamaan liikuntaa.

3. Virtuaalivalmentaja: Tekoäly voisi toimia virtuaalisena valmentajana, joka auttaa lapsia kehittämään liikuntataitojaan ja antaa heille neuvoja ja ohjeita liikunnan tekemiseen oikein ja turvallisesti.

4. Motivointi: Tekoäly voisi myös auttaa motivoinnissa, esimerkiksi tarjoamalla palkintoja tai tunnustuksia lasten saavutuksista. Tämä voisi auttaa lasten pysymään motivoituneina liikunnan suhteen ja kannustaa heitä jatkamaan aktiivista elämäntapaa.

5. Ympäristön seuranta ja suunnittelu: Tekoäly voi myös auttaa suunnittelemaan liikunnallisia ympäristöjä ja seuraamaan niiden käyttöä. Esimerkiksi tekoäly voisi auttaa kartoittamaan Limingan alueen liikuntapaikkoja ja -mahdollisuuksia ja auttaa kehittämään uusia paikkoja ja tapoja liikkua.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka tekoäly voisi tulevaisuudessa edistää liminkalaisten lasten liikunnallisuutta ja liikkumista. On kuitenkin tärkeää huomioida, että tekoälyllä ei voida korvata aitoa vuorovaikutusta ihmisten välillä, ja että lasten liikunnan edistämisessä tarvitaan myös konkreettisia toimia, kuten liikuntapaikkojen kehittämistä ja koululiikunnan vahvistamista.

Vastaukset ovat näitä asioita päivittäin pohtivan viranhaltijan silmään yllättävän hyviä! Ehkäpä tärkein asia kuitenkin tulee esille tuossa viimeisessä kappaleessa – vaikka tekoäly voi olla apuna lasten liikuttamisessa, ei se tule korvaamaan aitoa vuorovaikutusta eikä liikunnanedistämistyötä voida ulkoistaa sille kokonaan. Jatketaan siis jatkossakin kohtaamisia ja pyritään tukea jokaista lasta kohti terveyttä edistävää liikkumista, eikö vain?

Kysymysten ja kommenttien kirjoittaja on Limingan kunnan liikuntapalvelupäällikkö Janne Laamanen. Kysymykset on esitetty Chat GPT -sovellukselle, joka on nykyisin suosittu tekoälyalusta.