fbpx
Limingan palkitut työntekijät Kuntatyö 2030 -gaalassa

Liminkaan sateli palkintoja Kuntatyö2030-gaalassa!

Me teimme sen taas! Liminka palkittiin toista vuotta peräjälkeen Suomen kekseliäimpänä kuntana 1.12. Helsingissä järjestetyssä Kuntatyö 2030 -gaalassa. Tunnustus ansaittiin tehtailemalla huimat 68 kehittämistekoa Tekojen torille. Kehittämistekojen korkeaa määrää korostaa entisestään se, että vaikka Liminka on kuntatyönantajana suhteellisen pieni, oli kirjattujen tekojen lukumäärä lopulta lähes 40 prosenttia kaikista vuoden 2022 aikana Tekojen torille kirjatuista teoista. Elinkeinojohtaja Teemu Haapala epäili onnittelukukkia vastaanottaessaan jo leikkisästi, että homma lähti tänä vuonna hieman lapasesta. Mutta mikä on Limingan menestyksen salaisuus?

– Tulos kumpuaa hyvästä ja kannustavasta työilmapiiristä, palvelevasta johtamisesta sekä positiivisella tavalla rohkeasta henkilöstöstä, joka on vielä sopivasti kilpailuhenkistä. Työntekijä on usein itse oman työnsä paras asiantuntija, ja kun hän havaitsee työarjessaan puutteita tai korjattavia seikkoja, annetaan työntekijälle Limingassa vapaat kädet haasteen ratkaisemiseksi.

Liminka on hyödyntänyt Suomen kekseliäimmän kunnan titteliä onnistuneesti jo vuoden ajan: kunniamaininta näkyy muun muassa 8-tien varrella sijaitsevassa kyltissä ja somejulkaisuissa, minkä lisäksi osa henkilöstöä on ottanut sen jopa osaksi omaa sähköpostinsa allekirjoitusta. Titteliä aiotaan hyödyntää vähintään yhtä näkyvästi myös tulevana vuonna.

– Jos Liminka voittaa kisan ensi vuonna kolmannen kerran, ehkä gaala voitaisiin järjestää Limingassa. Meille on valmistumassa hieno Heikki Sarvela -sali, jossa olisi loistavat puitteet tälle gaalalle, ehdotti viestintä- ja tapahtuma-asiantuntija Anu-Maija Kärjä.

Viestintä- ja tapahtuma-asiantuntija Anu-Maija Kärjä sekä elinkeinojohtaja Teemu Haapala Kuntatyö 2030 -gaalassa

Omaisuuden hallinta loi kehittämiskulttuuria

Tekninen osasto, eli virallisemmin omaisuuden hallinta, tuotti Tekojen torille neljä innostavaa kehittämistekoa, minkä vuoksi osasto sai koontipalkinnon aktiivisuudesta ja kehittämiskulttuurin luomisesta. Palkittavien tekojen joukossa oli muun muassa Poutalan asemakaava, joka tuo hienolla tavalla esiin alueella asunutta taitelijaa, Vilho Lampea.

– Vilho Lammen kotitalo ja ateljee sijaitsevat Poutalaan rakentuvalla uudella asuinalueella. Taiteilijaa tuodaan esiin muun muassa nimeämällä katuja Lammen teosten mukaan sekä sijoittamalla kyseisen teoksen kuvan kadunnimen yhteyteen, kertoo kunnanarkkitehti Venanzia Rizzi.

Aina teot eivät ole pitkäikäisiä toimintamalleja, vaan toisinaan kyseessä on lyhyt kokeilu, joka voi osoittautua testin aikana myös toimimattomaksi. Näin kävi esimerkiksi rakennusvalvonnan iltavastaanottojen kohdalla.

– Iltavastaanottoa kokeiltiin keväällä 2022, mutta paikalla ei käynyt kokeilun aikana ainuttakaan asiakasta. Nyt toimintamallia on kuitenkin kokeiltu, ja todettu, ettei tällaiselle palvelulle välttämättä ole tarvetta enää jatkossa. Tapaamisaikoja on kuitenkin edelleen mahdollista saada myös ilta-aikaan erikseen sovittaessa, kertoo rakennustarkastaja Antti Suominen.

Kunnanarkkitehti Venanzia Rizzi, iikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi, liikelaitosjohtaja Sami Tuohimaa sekä palveluesimiehet Johanna Sarajärvi ja Mervi Niemelä Kuntatyö 2030-gaalassa

Poutalan asemakaava

Lue lisää tästä linkistä.

Kiinteistöverot kattoon

Lue lisää tästä linkistä.

Mukaan porukkaan – kummiksi uudelle työntekijälle

Lue lisää tästä linkistä.

Rakennusneuvoja ilta-aikaan? Nyt se on mahdollista

Lue lisää tästä linkistä.

Kunnallistekniikan liikelaitos sai kaksi palkintoa

Kunnallistekniikan liikelaitos vei Tekojen torille kaksi tekoa, joista tuloksena oli koontipalkinto kehittämiskulttuurin luomisesta ja aktiivisuudesta. Kukkivien puiden puisto oli palkittavien tekojen joukossa, eikä ihme!

– Kukkivien puiden puistoon tulee noin 40 puuta, joita kuntalaiset saivat lunastaa omiksi nimikkopuikseen pienellä summalla. Puiden omistajat kirjoittavat puun yhteyteen tarinan, joka voi kertoa esimerkiksi heistä itsestään tai siitä, miksi he ovat puun halunneet ostaa, kertoo liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemi.

Puiden istutukseen päästään keväällä 2023 ja tarkoitus on, että puiden omistajat tulevat tekemään istutustyöt itse. Puut ja tarinat ilahduttavat liminkalaisia toivon mukaan vielä vuosikymmenten päästäkin.

Jätehuolto kuntoon luontokohteilla

Lue lisää tästä linkistä.

Juuret Limingassa – puisto kuntalaisten yhteisenä tekemisenä ja paikkana

Lue lisää tästä linkistä.

Ruoka-, puhtaus ja kiinteistöpalvelut toi kouluruokaa esiin uudella tavalla

Limingan kunnan ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut liikelaitos kunnostautui myös Hyvä kiertämään -kampanjassa kirjaamalla Tekojen torille kolme kouluruokaan linkittyvää tekoa. Palkittavien tekojen joukossa oli muun muassa uusien kouluruokien maisteluraati, kouluruuan taustoja valoittava informatiivinen video sekä seuraavan viikon ruokalista videomuodossa. Palkinnon vastaanottivat liikelaitosjohtaja Sami Tuohimaa sekä ruokapalveluesimiehet Mervi Niemelä ja Johanna Sarajärvi.

– Me haluamme osallistaa kaikenikäisiä ruokalistan kehittämiseen. Ruokalistavideot tuovat tutummaksi tarjolla olevaa ruokaa. Videot myös kannustavat keskustelemaan ruuasta, tiivistää Tuohimaa.

Keskustelua on syntynyt myös kunnan sosiaalisen median kanavissa muun muassa toiveruokien muodossa.

– Yleisön pyynnöstä olemme julkaisseet myös muutamia reseptejä, jotka ovat olleet menestys, kertoo Niemelä.

– Tuntuu hyvältä, olemme onnistuneet omassa arkityössämme. Tällä kasvatetaan myös kouluruuan arvostusta. Meidän työ tulee näkyväksi, samalla kun myös lähiruokaa voidaan nostaa esille, Sarajärvi jatkaa.

Raati maisteli uusia ruokia ruokalistalle

Lue lisää tästä linkistä.

Keskiviikkona on puuropäivä – Pellolta puurolautaselle!

Lue lisää tästä linkistä.

Ruokalistavideo esittelee seuraavan viikon ruokalistan

Lue lisää tästä linkistä.

Poppaskonsteja-kampanja palkittiin rekrytointitekojen joukossa

Varhaiskasvatuksen rekrytointihaasteeseen vastaava Poppaskonsteja -kampanja on näkynyt Limingan kunnan viestinnässä tiheään. Kampanjan tavoitteena oli tuoda varhaiskasvatuksessa tehtävä työ näkyväksi, lisätä työn arvostusta sekä tuoda esille työn merkityksellisyyttä.

– Kampanja tuotti hyvin tulosta: saimme sen avulla hyviä tyyppejä töihin ja pystyimme vastaamaan näin vetovoimahaasteeseen. Siinä samalla saatiin pitovoimaan nostetta, kun avasimme esimerkiksi my day -videoiden avulla eri ammateissa olevien omaa työpäivää. Rekrytointikampanjan infotilaisuus ja haastattelut Poppas-tyyliin jäävät toimintatavoiksi myös tuleviin laajempiin rekrytointeihin. Mahtava idea sai henkilöstön heittäytymään mukaan kampanjaan, tekoa summaa varhaiskasvatusjohtaja Sari Supperi.

Poppaskonstit pitivät sisällään monenlaisia tempauksia, joihin voit tutustua tarkemmin allaolevan listauksen kautta.

My day -videot varhaiskasvatuksen rekrytoinnin Poppas-kampanjaan

Lue lisää tästä linkistä.

Poppanen-rekrytointikampanja varhaiskasvatukseen

Lue lisää tästä linkistä.

Varhaiskasvatuksen haastattelut Poppas-tyyliin

Lue lisää tästä linkistä.

Varhaiskasvatuksen rekrytointikampanjan infotilaisuus

Lue lisää tästä linkistä.

Kehittämistekoklinikka ja viestintäteot keräsivät kiitosta koko kuntaa koskevien tekojen kategoriassa

Limingan kunta valittiin Suomen kekseliäimmäksi kunnaksi vuonna 2021. Arvonimi haluttiin uusia vuonna 2022, minkä vuoksi elinvoimapalveluissa päätettiin järjestää Yhdessä ykköseksi -kehittämistekoklinikka. Koko henkilöstö kutsuttiin mukaan klinikalle, jossa kehittämistekoja kirjoitettiin yhdessä toisia kannustaen ja pullakahveista nauttien. Toimintamalli oli ilmeisen tehokas, sillä Liminka uusi Suomen kekseliäimmän kunnan tittelinsä myös vuonna 2022.

– Klinikan tausta-ajatuksena oli tarjota tukea henkilöstölle, joka ei ollut vielä aikaisemmin kirjannut kehittämistekoja Tekojen torille. Tilaisuudessa mietittiin yhdessä tekojen sanoittamista tavalla, joka aukaisisi teon myös ulkopuoliselle lukijalle. Samalla kaivettiin esiin tekoja, jotka olivat vielä jääneet pimentoon, hankeasiantuntija Kaisa Salmu valotti teon taustoja.

– Kehittämistekoklinikka oli jälleen uusi avaus, jonka avulla saimme vietyä Tekojen torin ilosanomaa eteenpäin. Aikaisemmin olemme hoitaneet ohjeistusta sähköpostilla, mikä on ollut tehotonta ja työlästä. Kasvotusten ja pullakahvien kera ohjeet menevät huomattavasti paremmin perille, komppaa projektipäällikkö Katariina Huikari.

Elinvoimapalvelut ja erityisesti viestintätoiminta saivat myös koontipalkinnon aktiivisuudesta ja viestinnän kehittämisestä. Palkittavien tekojen joukossa olivat laajempi viesintätiimi sekä kunnassa tehtävää työtä näkyväksi tekevä Kunnon töissä -kampanja.

– Viestinnän kehittäminen on minulle sydämen asia! Kunnan eri palvelut pääsevät paremmin esille, kun jokaisesta yksiköstä löytyy asiantuntevia sisällöntuottajia. Laajennettu viestintätiimi ideoi yhdessä ja luo prosesseja, joilla arkinen työ tehdään näkyväksi. Meitä on nyt mukava tiimi eri palvelualueilta työstämässä juttuja kunnan verkkosivuille ja some-kanaviin – olen valtavan ylpeä jokaisesta julkaistusta jutusta ja kuvasta! Olen myös innoissani, että laajempi viestintätiimi sai gaalassa tunnustusta, Anu-Maija Kärjä ilakoi.

Kunnon töissä -kampanjan ensimmäisessä videossa Kärjä hyppäsi kameran kera liikuntapaikkamestari Pekka Tervon kyytiin latuja tekemään. Videossa näkyy konkreettinen tekeminen ja ihminen työn takana.

– Kampanja on vastaisku stereotypialle, että kunnan töissä hommat hoidetaan vähän sinnepäin. Tervo on oiva esimerkki siitä, että hommat hoituvat ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Tätä kampanjaa ideoimme yhdessä liikelaitosjohtaja Marja-Riitta Vavuli-Kiviniemen kanssa. Jatkoakin on jo suunniteltu!

Hankeasiantuntija Kaisa Salmu ja projektipäällikkö Katariina Huikari Kuntatyö 2030 -gaalassa

Yhdessä ykköseksi -kehittämistekoklinikka

Lue lisää tästä linkitä.

Palvelut paremmin esille – tekijäksi laajempi viestintätiimi

Lue lisää tästä linkistä.

Kunnon töissä – viestintäkampanjalla näkyvyyttä kunnassa tehtävälle työlle

Lue lisää tästä linkistä.

Aapin päiväkoti loisti varhaiskasvatuksen palkintokategoriassa

Aapin päiväkoti oli lähtenyt vuoden 2022 Hyvä kiertämään -kampanjaan mukaan innokkaasti, sillä päiväkodista saatiin yhteensä huimat seitsemän kehittämistekoa. Jos jokin yksikkö oli ansainnut palkinnon kehittämiskulttuurin luomisesta ja aktiivisuudesta, se oli ehdottomasti Aapin päiväkoti!

On mahtavaa, että varhaiskasvatusyksikkö ja sen työntekijöiden tekemä työ saa tällä tasolla julkista arvostusta ja kiitosta. Aapin päiväkodissa on todella ammattitaitoisia työntekijöitä, joilla on intoa ja halua toteuttaa laadukasta varhaiskasvatusta. Meillä on yhteinen tavoite tehdä päiväkodin lasten päivistä innostavia, oppimaan kannustavia ja iloisia. Meidän henkilökunta on kehittämismyönteistä ja aktiivista, ja näistähän meidät nyt palkittiinkin, päiväkodinjohtaja Outi Leinonen kommentoi Aapin päiväkodin loistavaa tulosta.

Tekojen joukossa oli muun muassa keksintö, jolla tuotiin päiväkodin henkilökuntaa tutummaksi huoltajille. Usein lapsen tuonti- ja hakutilanteet voivat olla niin hektisiä, ettei työntekijöiden nimeä ja naamaa ehdi kunnolla painaa mieleen. Keittiössä työskentelevä henkilö jää myöskin monille vanhemmille täysin vieraaksi, vaikka hän onkin toiminnan kannalta erittäin merkittävä henkilö. Niinpä jokaisesta työntekijästä otettiin kuva päiväkodin Instagram-tilille, ja samassa yhteydessä työntekijät vielä esiteltiin sanallisesti.

Outi Leinonen, Jukka Launonen ja Satu Rahkola Kuntatyö 2030-gaalassa

Aapin päiväkodinhenkilökunta kaikille tutuksi

Lue lisää tästä linkistä.

Aapin päiväkodin ruokakasvatuksen kehittäminen

Lue lisää tästä linkistä.

Huoltajat mukaan varhaiskasvatukseen

Lue lisää tästä linkistä.

Leikkihuoneiden kehittäminen

Lue lisää tästä linkistä.

Mentor-opettajat päiväkodissa

Lue lisää tästä linkistä.

Uusi ja jännittävä päiväkotipäivä

Lue lisää tästä linkistä.

Vasun osa-alueiden ja pedagogisen dokumentoinnin näkyväksi tekeminen huoltajille

Lue lisää tästä linkistä.

Limingan musiikkiopisto niitti menestystä vapaan sivistystyön kategoriassa

Limingan seudun musiikkiopiston tavoitteena on olla maailman mukavin musiikkiopisto. Musiikkiopiston pyrkimys on lisätä määrätietoisesti teoreettisten aineiden houkuttavuutta ja opiskelijoiden motivaatiota. Yhtenä käytännön ratkaisuna on pelillistetty musiikin perusteiden opiskelu, jolloin lapset ja nuoret oppivat asioita yhdessä leikin ja kehollisten kokemusten kautta.

Opintojen huipennukseksi on kehitetty pakopelihuone, joka järjestetään samaan aikaan kaikkien toimipisteiden musiikin perusteiden opiskelijoille uudessa konserttisalissa. Pelin aikana opiskelijat etsivät pienissä ryhmissä säveltäjän vuosisatoja sitten piilottamaa aarretta. Pelillistäminen on lisännyt opintojen mielekkyyttä ja yhteisöllisyyttä, kertoo idean isä, musiikinperusteiden, bändisoiton ja sähkökitaraopettaja Jukka Launonen.

Pakopelihuone lisäämässä musiikin perusteiden houkuttelevuutta musiikkiopistoon

Lue lisää tästä linkistä.

Perhekeskus ja terveyskeskus saivat palkintoja sosiaali- ja terveysalan kategoriassa

Limingan kunnan terveyskeskuksen vastaanotto ja mielenterveyspalvelut vastaanottivat palkinnon ensilinjan mielenterveys- ja päihdehoitajaan liittyen. Toimintamallin tavoitteena oli tarjota apua välittömästi ja matalalla kynnyksellä. Yhteiskehittämisen jälkeen otettiin käyttöön ensilinjan mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastaanotto, jossa keskityttiin hoidon tarpeen arvioimiseen sekä hoidon porrastukseen. Toimintamallista ollaan oltu hyvin kiinnostuneita myös hyvinvointialueella.

Uusi toimintamalli tukee asiakkaan palvelupolkua sekä työhyvinvointia. Asiakkaiden ohjautuminen ensilinjaan on lyhentänyt mielenterveyspalveluiden jonoa ja antaa mahdollisuuden tiiviille hoitosuhteelle, kertoo palveluesimies Outi Kokko.

Kehittämiskulttuurin luomisesta ja aktiivisuudesta Tekojen torilla palkitaan Limingan kunnan perhekeskus, jonka kehittämisteoissa toistui matalan kynnyksen tuki. Yhtenä esimerkkinä helposta yhteydenottokanavasta on Pyydä neuvoa -nappi, joka on suunnattu lapsille, nuorille ja perheille.

Olimme todella otettuja, että saimme tällaisen kunniamaininnan. Koimme kehittämistyön tärkeäksi siitä syystä, että palveluiden siirtyessä hyvinvointialueelle yhteistyön muotoja täytyy jalostaa, palveluneuvonnan suunnittelija Maria Sipilä kommentoi palkintoa.

Palveluesimies Outi Kokko, aluekehittäjä Mari Viljas, perhekeskussuunnittelija Maria Sipilä ja perhekeskuksen palveluohjaaja Hanna Puranen Kuntatyö 2030 -gaalassa

Ensilinjan mielenterveys- ja päihdehoitaja terveyskeskuksessa

Lue lisää tästä linkistä.

Limingan perhekeskus

Lue lisää tästä linkistä.

Matalan kynnyksen sähköinen yhteydenottokanava: Pyydä neuvoa -nappi

Lue lisää tästä linkistä.

Palveluneuvonnalla kohti yhden luukun periaatetta

Lue lisää tästä linkistä.

Perhekeskustiimin perustaminen

Lue lisää tästä linkistä.

 

Kuvat: muut Ilkka Ranta-aho, Yhdessä ykköseksi -tekoklinikan kuvan on ottanut Anu-Maija Kärjä.