fbpx
Kesäinen Liminganraitti Limingan keskustassa.

LimmiFest juhlistaa tarinankerronnan muotoja – luvassa kouluvierailuja ja karnevaalitunnelmaa

Kaksipäiväinen Lasten ja nuorten kirjallisuustapahtuma LimmiFest järjestetään tällä viikolla neljättä kertaa. Perjantain ja lauantain ohjelma on komea kattaus kirjallisuutta, teatteria, nykysirkusta, paneelikeskustelua, karnevaalia ja viihdettä, kertoo kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevala.

– LimmiFestissä halutaan juhlia tarinankerronnan eri muotoja. Perjantaina Heikki Sarvela -salissa Sanat arjen työkaluna -paneelikeskustelussa korostetaan luku- ja kirjoitustaidon merkitystä meidän jokaisen arjessa.

Paneelissa keskustelevat kirjailija Eva Frantz, toimittaja ja kriitikko Aleksis Salusjärvi, Limingan lukiosta opiskelijat Jasmiina Salo ja Emmi Kallio sekä Valveen sanataideohjaaja Ainokaisa Veteläinen Oulusta.

– Paneelikeskustelussa erityisen hienoa on Limingan lukiolaisten merkittävä rooli keskustelun vetäjänä, panelisteina ja keskustelun teemoittajana, Nevala jatkaa.

Keskustelu toimii johdantona Oulu2026 -kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin Limingassa. Silloin LimmiFestissä järjestetään kansainvälinen lastenkirjallisuussymposium. Nevalan mukaan tavoitteena on kasvattaa LimmiFest tapahtumaa monipuolisemmaksi ja kansainvälisemmäksi vuosien varrella.

Mielenkiintoisia vierailijoita kouluilla

Paneelikeskusteluunkin osallistuva kirjailija Frantz vierailee Liminganlahden ja Tupoksen kouluilla kertomassa kirjoistaan ja kirjailijantyöstä kuudesluokkalaisille. Liminganlahden koulun oppilaat saavat niin ikään mielenkiintoisen vieraan, näyttelijä Aku Sipolan.

– Sipola kävi Limingassa koulua ja ponnisti parrasvaloihin teatteriopintojen kautta. On mielenkiintoista kuulla, millainen hänen matkansa on ollut näyttelijäksi teatterilavoille, televisioon sekä valkokankaille. Myös oppilaat pääsevät esittämään kysymyksiä Sipolalle, kertoo koululaisvierailun haastattelijana toimiva viestintäpäällikkö Anu-Maija Kärjä.

Perjantai-iltana Limingan Taidekoulun Veistolassa nähdään (Arvolankuja 1) taidekoulun teatterilinjan esittämänä Maikki Harjanteen kirjaan perustuva lastenteatteri Noitien kirja. Esitykset ovat klo 17.00 ja 19.00, kesto on noin 50 minuuttia. Esitys on maksuton, ilmoittaudu ennakkoon: teatterilinja@gmail.com. Tilaan mahtuu maksimissaan 25 katsojaa. Esityksessä on värivaloja ja äänitehosteita. Suositusikäraja 6+.

LimmiFestin karnevaalikulkue
LimmiFestin karnevaalikulkueeseen osallistui viime vuonna värikästä väkeä. Kuva: Arimo Eklund

Lauantaina karnevaalitunnelmaa ja sirkushuveja

LimmiFestin perinteinen karnevaalikulkue starttaa lauantaina 2.9. klo 11.00 Kulkue lähtee liikkeelle Krankka-areenan pihalta. Koko LimmiFestin ohjelma sijoittuu tänä vuonna Krankka-areenalle (Karintie 3).

– Nyt kannattaa etsiä kaapista karnevaaliasut päälle, sillä kulkueeseen osallistuvat parhaat asut palkitaan! Kulkueessa on mukana myös TipTop Walkersin upeat värikkäät hahmot ja rytmiä ylläpitää Lakeuden Puhallinorkesteri. Kulkuetta varten Limingan kirjasto toimitti alueen päiväkodeille jo ennalta askartelupaketit. Päiväkodeissa on askarreltu viirejä, joita voi ihastella kulkueessa, kertoo kirjastonhoitaja Sanna Näätänen.

Aku Sipolan tähdittämä Mainos-Harri saapuu LimmiFestin lavalle lauantaina klo 12.00. Mainos-Harri on sketsihahmo, joka voitti Putouksen sketsihahmokilpailun aiemmin tänä vuonna. Sipola on tuttu liminkalaisille myös Avara Liminka -sarjasta, jossa Sipolan roolittama luontodokumentaristi Sakke Kustoo havannoi liminkalaista ympäristöä ja paikallisia ihmisiä. Sarjan toisen kauden jaksot tulevat tällä viikolla katseltavaksi Limingan kunnan Youtube-kanavalle sekä someen. Soittolista löytyy tästä linkistä.

Lakeuden Puhallinorkesteri eli Lapo esiintyy LimmiFestin lavalla lauantaina klo 13.00. LaPon lastenlaulukimara koostuu tutuista lastenlauluista, joiden mukana on lupa laulaa ja leikkiä. Orkesteri on alueen puhallinmusiikin perinteitä vaaliva, tuore tulokas puhallinorkestereiden kaartiin, ja siinä soittaa toistakymmentä eri-ikäistä soittajaa. Mukana on vasta-alkajia, mutta myös pidempään soittaneita sekä musiikkiharrastusta uudelleen aloittavia henkilöitä. Mukaan otetaan uusia soittajia. Orkesteri toimii Lakeuden kansalaisopiston opintopiirinä. Lakeuden Puhallinorkesteri säestää myös aamupäivän karnevaalikulkuetta!

TipTop Walkers ryhmän nykysirkusesitys Yökylä päättää LimmiFest-päivän lauantaina klo 14.00. Yökylä on humoristinen ja sopivasti jännittävä nykysirkusteos, joka kertoo ystävyydestä, unesta ja mielikuvituksen voimasta. Teos keskittyy monille lapsuudesta tuttuun yökyläily asetelmaan. Yökyläillessä arkipäiväiset nukkumaanmenoajat venyvät ja sääntöjen luomat rajat hälvenevät. Tavallinen makuuhuone muuttuu mielikuvituksen avulla huvipuistoksi, avaruussukkulaksi tai vaikka mörkömetsäksi.

Askartelupisteillä riitti vilskettä viime vuoden tapahtumassa.
Askartelupisteillä riitti vilskettä viime vuoden tapahtumassa. Kuva: Arimo Eklund

Työpajoja, askartelupisteitä ja kirjojen kierrättämistä

LimmiFestiin olennaisena osana kuuluvat työpajat ja askartelupisteet ovat myös tänä vuonna mukana ohjelmassa, kertoo kirjastonhoitaja Näätänen.

– Lauantain aikana Krankka-areenalla osallistujat voivat askarrella kirjanmerkkejä, luoda omia runoja ja tutustua Katso, Josefiina lentää! -lastenkirjaan värityskuvien kautta. Kirja on Anna-Maria Tiihosen kirjoittama ja Riikka Johanna Ikosen kuvittama lastenkirja, joka julkaistaan kirjakarnevaalin tunnelmissa LimmiFestin yhteydessä. Tiihonen on itse mukana tapahtumassa myymässä uutuuskirjaansa.

Lauantain tapahtumassa on myös lasten- ja nuortenkirjojen vaihtopiste. Vaihtopisteelle voi tuoda hyväkuntoisia kirjoja, joille ei enää löyty lukijaa ja ottaa tilalle uutta lukemista. Lisäksi mukana on yksi kustantamokin: Koikkela Kustannus on lukutoukan kotimainen pienkustantamo ja verkkokauppa Siikajoen kunnasta, Pohjois-Pohjanmaalta. Koikkelaa pyörittää Kirsi-Maria Hiltunen eli Kiiki oman toiminimensä alla. Koikkela haluaa viedä lukemisen riemuviestiä eteenpäin, sillä lukeminen ja kynäilypuuhat kuuluvat kaikille. Koikkelan pisteeltä voit ostaa kustantamon kirjoja ja muita tuotteita.

– Krankka-areenan kahvilasta saa välipalaksi kahvia, teetä ja makeaa. Pihalta löytyy LimmiFestiin jo olennaisena osana kuuluva hattarapiste. Pelkästään makean varassa päivää ei jaksa, siksi areenan pihalle parkkeeraava J&S Burgerin ruokarekka auttaakin pienempään ja isompaan nälkään, Näätänen lupaa.

Tapahtuman ajaksi Karintie suljetaan Jukantien ja Hoikantien väliseltä matkalta. Karintiellä on liikenteenohjaus, joka auttaa tapahtumaan saapuvia liikkumaan turvallisesti alueella. Kevyen liikenteen väylä Karintiellä on käytössä tavalliseen tapaan.

– Toivommekin, että tapahtumaan tullaan mahdollisuuksien mukaan kävellen tai pyörällä. Krankka-areenan parkkipaikan lisäksi parkkipaikkoina toimivat Heikki Sarvela -salin, Lakeustalon, kirjaston ja terveyskeskuksen parkkipaikat.

Lättähattu kulkee lauantaina väliä Oulu–Kempele-Limika–Oulu sekä Oulu–Kempele–Liminka. Aikataulu ja hinnat löytyvät Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat Ry:n nettisivuilta tästä linkistä. Limingan asemalta on kävelymatka Krankka-areenalle. Liminkaan tulevien bussien aikataulut löydät tästä linkistä. Myös bussipysäkiltä on alle kilometrin matka tapahtumapaikalle.

LimmiFestin opastekartta.