fbpx

Meidän juttu! -kerho selvittää: Millainen harrastus on tanssi?

Millainen harrastus on tanssi? Kaksi tanssia harrastavaa, Jenni Kurola ja Ria Rautio, kertovat lajin saloista harrastajan näkökulmasta. Molemmat ovat harrastaneet tanssia noin yhdeksän vuotta. Haastattelijana toimii Iida Kaikkonen. Lisäksi tanssinopettaja Siiri Niemelä vastaa haastatelun lopussa kysymyksiin, millaista on opettaa tanssia.

Mitä varusteita tarvitset tanssitunnille? Entä korut ja hiukset?
Hiukset pitää olla kiinni tanssitunnilla. Koruja saa pitää, mutta esimerkiksi isoja koruja ja kaulakoruja ei suositella olevan tanssitunnilla. Jalassa voi olla sukat, mutta tanssia voi myös paljain varpain tai päkiäsuojilla. Mukaan tanssitunnille kannattaa ottaa urheiluvatteet ja juomapullo. Varusteet saattavat vaihdella eri tanssilajeissa.

Mistä tanssitunti koostuu?
Tunti alkaa nimenhuudolla ja sen jälkeen alkulämmittelyllä. Lämmittelysarja tehdään musiikin tahtiin. Tämän jälkeen tulee venyttely ja tekniikkaosuus. Joillakin tanssitunneilla tehdään myös lihaskuntoliikkeitä. Tärkein osa treenejä on sarjan harjoittelu. Kun sarja on valmis, siitä muodostuu kokonainen tanssiesitys. Sarjaa voi esittää näytöksissä ja sillä voidaan osallistua myös kisoihin.

Kuinka paljon harrastaminen maksaa?
Hinta vaihtelee, mutta syyskausi maksaa tällä hetkellä noin 300 euroa. Hinta sisältää tanssitunnin kerran viikossa. Tanssitunnin kesto vaihtelee 45 minuutin ja kahden tunnin välillä. Jos haluaa käydä useammalla tunnilla, se maksaa enemmän. Kun harjoituskerta jää väliin, sen voi korvata toisella saman pituisella tai lyhyemmällä tanssitunnilla, jolloin rahat eivät mene hukkaan. 

Kuinka usein kisoja on ja miten niihin pääsee?
Tanssitunnilla kysytään, haluaako osallistua kisoihin. Jos kisoihin haluaa osallistua, vanhempien tulee ilmoittaa sinut mukaan kisoihin. Kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Kisoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja se maksaa erikseen. Pienemmät kisat pidetään tanssikoululla, ja jos kisoja haluaa tulla katsomaan, se maksaa. Isompia kisoja on kerran vuodessa ja kisat voivat olla eri puolilla Suomea. Seuraavat kisat ovat Espoossa toukokuussa.

Tanssinopettaja Siiri Niemelän haastattelu

Jenni Kurola ja Ria Rautio haastattelivat tanssinopettaja Siiri Niemelää. Niemelä on harrastanut tanssia 3-vuotiaasta lähtien eli yhteensä 17 vuotta.

Millaista on opettaa tanssia?
Tanssin opettaminen on todella antoisaa ja työnä jokainen päivä on erilainen. Parasta on, että pääsee työskentelemään laidasta laitaan eri ikäisten ja tanssitaidoiltaan eri vaiheissa olevien ihmisten kanssa. Palkitsevinta on nähdä kuinka oppilaat kehittyvät!  

Kuinka sinusta tuli tanssinopettaja?
Minusta tuli tanssinopettaja pitkän oman laji- ja harrastuspohjan myötä. Halusin kehittää ja syventää tietämystäni tanssista ja lähteä lähestymään tanssijuutta hieman eri kantilta. Citydancen tanssinohjaajakoulutus mahdollisti tämän! Suoritin koulutuksen 2021 kesällä ja siitä lähtien olen toiminut aluksi tanssituntien tuuraajana ja myöhemmin opettajana. 

Kuinka monta opetustuntia sinulla on viikossa?
Tänä syksynä opetan kolmena päivänä viikossa ja opetustunteja on neljä kappaletta. 

Kenelle voisit suositella tanssia harrastuksena?
Voin suositella tanssiharrastusta jokaiselle iästä ja taustasta riippumatta! Tanssi on harrastuksena monipuolinen ja kehittää motoristen perustaitojen lisäksi myös muita tärkeitä ominaisuuksia. Tanssitunneilta voi löytyä uusia ystäviä ja tärkein juttu tunneilla on hauskan pitäminen sekä ilmaiseminen täysin omana itsenään! 

Meidän juttu! -kerho on yksi Harrastamisen Suomen mallin Limingassa pidettävistä HaLi-kerhoista. Kerhossa opetellaan kirjoittamaan erilaisia juttuja aina elokuva-arvoteluista haastattelumuotoisiin tekstityyppeihin. Jutut julkaistaan Limingan kunnan verkkosivuilla ja some-kanavilla.

Tanssikuva
Ria Rautio (vas.) ja Jenni Kurola (oik.) käyvät Siiri Niemelän pitämillä tanssitunneilla.