fbpx
Sovittelijanpäivän juhla Heikki Sarvela -salissa.

Miksi 30. tammikuuta on tärkeä päivä liminkalaisille?

Limingassa syntyi historiallisesti merkittävä sopimus yli sata vuotta sitten. Sisällissodan alkumetreillä, 30. tammikuuta 1918, Limingan punaiset ja valkoiset tekivät poikkeuksellisen rauhansopimuksen: liminkalaiset eivät nosta aseita toisiaan vastaan. Jotta liminkalainen sovittelutyö ei pääse unohtumaan nykysukupolvilta, Limingan kouluissa vietetään sovittelijanpäivää 30. tammikuuta. Kaikille Limingan kouluille on toimitettu muistotaulu, jossa on 30.1.1918 allekirjoitettu sopimusjäljennös ja allekirjoittaneiden valokuvat. Sovittelijanpäivän tavoitteena on tuoda rauhanvälitystyön ja sovittelun merkitys lähelle koululaisten ja opiskelijoiden arkea. Merkkipäivää on vietetty Limingan kouluissa vuodesta 2019.

Sovinnonkyyhkyt kouluille

Limingan kouluissa valitaan vuosittain sovittelijaoppilas. Valinta perustuu oppilaiden ja opiskelijoiden näkemyksiin. Koulut ovat saaneet Limingan sivistyspalveluilta Oiva Toikan sovittelijanpäivän kunniaksi suunnitteleman lasisen rauhankyyhkyn. Rauhankyyhky siirtyy vuotuisena kiertopalkintona oppilaalta toiselle ja kuvaa sovittelijaperinteen kulkemista kouluvuodesta toiseen.

Millainen on sovittelijaoppilas tai -opiskelija?

Koulun sovittelija edistää omalla toiminnallaan kouluyhteisön positiivista ja rakentavaa ilmapiiriä, osoittaa ymmärrystä erilaisia näkökulmia kohtaan ja kunnioittaa niitä. Sovittelija on mahdollisesti edistänyt koulussa tapahtuneen ristiriitatilanteen ratkaisemista. Sovittelijaoppilaan valintaperusteita avattaessa on tärkeää ottaa huomioon oppilaiden ikä ja viedä tavoitteet oppilaiden ikätasolle. Koulu päättää itse, miten sovittelijaoppilaan tai -opiskelijan valinta suoritetaan. Sovittelijan valinta on kuitenkin hyvä järjestää äänestämällä, jotta jokainen pääsee vaikuttamaan.

Pääjuhla lukiolla

Tänä vuonna pääjuhlavuorossa oli Limingan lukio. Juhlaa vietettiin etupainotteisesti Heikki Sarvela -salissa jo viime viikolla, koska sovittelijanpäivä sattui lukion arviointiviikolle. Limingan lukiolla sovittelijaopiskelijan valinta käynnistyi marraskuussa Martin päivän tienoilla. Martin päivää vietetään monissa Suomen kouluissa sovinnonpäivänä presidentti Martti Ahtisaaren rauhansovittelutyön kunniaksi. Limingan kouluille on kuitenkin muotoutunut oma perinteensä juhlia päivää tammikuussa.

Sovittelijanpäivän juhlapuhujana lukiolla oli historioitsija, Liminka-asiantuntija, historianlehtori Markku Kuorilehto. Juhlapuhujan tarina polveili maailmanhistorian tapahtumista paikallishistoriaan ja erityisesti Limingan historiaan. Kuorilehto avasi opiskelijoille ja palkittaville sovittelijaoppilaille Limingan sovittelijanpäivän historiallista taustaa. Opiskelijat saivat kattavan kuvauksen sovittelun merkityksestä niin valtioiden kuin yksittäisten ihmistenkin välisissä ristiriidoissa.

Osassa kouluja, muun muassa Ojanperän koululla, vietetään sovittelijanpäivää tänään, virallisena sovittelijanpäivänä. Ojanperän koulun tapahtumassa katsotaan muun muassa pääjuhlasta tehty tallenne.

Sovittelijanpäivän pääjuhlassa palkittiin seuraavat sovittelijaoppilaat ja -opiskelija sovinnonkyyhkyllä ja sovittelija-diplomilla:

  • Oliver Kainu, Ojanperän koulun 4. lk
  • Arttu Hyyppä, Tupoksen koulun 6. lk
  • Neea Hietala, Tupoksen koulun 9. lk
  • Aksel Ahola, Liminganlahden koulun 5. lk
  • Miro Korkala, Liminganlahden koulun 8. lk
  • Tuukka Kostet, Limingan lukio, 1. vl

Tilaisuuden alkua juhlisti Eevi Tahkolan soittama Sibeliuksen Romanssi.