fbpx
Joutsenkodin henkilökunta seisoo rivissä palkitsemistilaisuudessa.

Muistisairaita hoidetaan Joutsenkodissa yksilöllisen menetelmän mukaan – ihmislähtöisestä hoitotyöstä diplomi lähihoitaja Jaana Laurilalle

Joutsenkodin hoitajista kaksi lähihoitajaa, Virve Haapalainen ja Anne Mäki, on kouluttautunut omakuvamonologi-menetelmän valmentajiksi. He vetävät Joutsenkodin hoitajille ”Yhdessä eteenpäin”-työpajoja, kertoo hoito- ja hoivatyönjohtaja Riitta Ruottinen.

– Hoitajana on tärkeää tunnistaa etenevää muistisairautta sairastavan asukkaan historiaa. Taina Semin luoma menetelmä on ihmislähtöisen hoitotyön tärkein työkalu.

Asukkaaseen tutustumalla ja läheisiä haastattelemalla hoitajat saavat kullanarvoista tietoa asioista, ihmisistä, tavoista ja tottumuksista, jotka ovat asukkaalle tärkeitä.

– Näitä tietoja hyödyntäen pyrimme luomaan jokaiseen päivään kodin tuntua ja merkityksellisyyttä. Menetelmän kautta tutustutaan asukkaaseen, halutaan ymmärtää, miten hän kokee itsenä nykyhetkessä, kuka hän on ollut menneisyydessä ja millaiset tapahtumat ovat muovanneet hänen elämäänsä.

Ruottisen mukaan tavoitteena on asettaa asukas oman elämäntarinansa toteuttajaksi ja saada välineitä hänen yksilöllisen elämäntavan toteuttamiseen.

– Kun tiedetään syvällisempiä asioita asukkaasta, työtavat muuttuvat ihmisten tarpeet edellä tekemiseksi. Asukkaan omat valinnat ohjaavat päivää ja omakuvamonologin pohjalta luotuun hoito- ja palvelusuunnitelmaan merkityt merkitykselliset asiat muotoilevat asukkaan näköisen arjen.

Kerran vuodessa Virve Haapalainen ja Anne Mäki  järjestävät tilaisuuden, jossa he palkitsevat joukostaan yhden ihmislähtöistä hoitotyötä toteuttavan hoitajan. Tänä vuonna lähihoitaja Jaana Laurila sai tilaisuudessa diplomin ja kukat hyvin tehdystä hoitotyöstä. Edellisenä vuonna palkittiin puolestaan Taina Romppainen.

– Toki kaikki Joutsenkodin lähihoitajat olisivat palkinnon ansainneet. Valmentajia puolestaan työnantaja muisti pienellä lahjalla, Ruottinen päättää.