fbpx
Ruokakasvatushankkeen näyttelypäivänä Tuomiaron päiväkodin pihalla oli paljon ihmisiä.

Ruokakasvatushanke huipentui näyttelyyn Tuomiaron päiväkodilla

Limingan kunnassa on kuluneella toimintakaudella osallistuttu laajasti ruokakasvatushankkeeseen. Mukana on ollut useita kouluja, Aapin päiväkoti ja Tuomiaron päiväkoti. Hankkeen tarkoitus on ollut laajentaa ruokakasvatuksen sisältöä: antaa vinkkejä monipuoliseen lasten ja nuorten ruokakasvatukseen, herättää keskustelua ja murtaa ruokaan liittyviä myyttejä. Ruoka saa näkyä ja kuulua osana kasvatusta!

Tuomiaron päiväkodilla Tupoksessa käy toukuisena aamuna kuhina. Henkilökunta touhuaa ympäriinsä ja työtehtäviä jaetaan, jotta kaikki ehditään saada valmiiksi. Lapset saapuvat päiväkotiin kukin vuorollaan ja jännitystä selvästi kuplii ilmassa – alkamassa on kauan odotettu juhlapäivä!

– Tuomiarossa tähän päivään on panostettu valtavasti. Työ on aloitettu jo syksyllä, kun täällä heittäydyttiin ennakkoluulottomasti mukaan hankkeeseen ja saimme idean näyttelystä, joka esittelisi kaiken sen, mitä hankkeen tiimoilta on päästy tekemään. Koko henkilökunta on nähnyt valtavasti aikaa ja vaivaa, jotta näyttely onnistuisi ja mahdollisimman moni pääsisi siitä nauttimaan, kertoo päiväkodin apulaisjohtaja Annemari Tieva ja jatkaa:

– Mitä lähemmäksi ajankohtaa tultiin, sitä enemmän päiväkodilla innostuttiin. Naurettiin monta kertaa, että lähteekö ideat liikaakin lentoon. Lopulta oli vain pakko päättää, että tähän tämä näyttely rajataan. On ollut ihana olla mukana tässä ja seurata, miten koko henkilökunta ja ennen kaikkea lapset ovat innostuneet aiheesta!

Ruokakasvatushankkeeseen liittyvä vihko.

Aamupäivällä näyttelyyn on kutsuttu muita lapsia lähialueen päiväkodeista sekä iltapäivällä huoltajat ja kutsuvieraat. Kutsuvieraiden joukossa on muun muassa Limingan kunnan henkilöstöä, jotka ovat auttaneet tavalla tai toisella näyttelyn toteuttamisessa, muiden päiväkotien esihenkilöitä sekä muita hankkeessa mukana olleita. Päivästä tekee erityisen juhlavan teltta, joka saatiin pystytettyä pihalle päivän kahvilaa varten, jonne tarjottavaa sponsoroi Tupoksen Sale. Tarjolla on kahvia, mehua ja keksejä oikeasti maisteltavaksi ja paljon muita herkkuja leikisti tutkittavaksi: pöydästä löytyy lasten askartelemia pillimehuja, porkkanoita, banaania, pitsapaloja, jäätelöä sekä muuta houkuttelevaa.

– Tuu, mennään telttaan, intoilee Olivia Saari vetäen taidetta tutkivaa äitiään kädestä ja selventää:

– Siellä on keksejä!

Teltan ulkopuolella vieraiden kanssa juttelee päiväkodin johtaja Erja Laine. Osa vieraista käy kiittelemässä häntä näyttelystä ja Laine vastailee kaikille vaatimattomasti:

– Henkilökunta täällä työn on tehnyt, olen täällä myös vieraana ja toisaalta auttamassa lasten kanssa, jotta muut saavat nauttia päivästä.

Tilastot puhuvat kuitenkin puolestaan. Näyttelyssä on nähtävillä myös ruokakasvatuksen nykytilan arviointi, josta käy ilmi, että hankeen aikana myös esihenkilöiden tietämys ruokakasvatusasioista on lisääntynyt.

Näyttelyssä on nähtävillä myös ruokakasvatuksen nykytilan arviointi, josta käy ilmi, että hankeen aikana myös esihenkilöiden tietämys ruokakasvatusasioista on lisääntynyt.

Tuomiaron päiväkodin pihaa koristavat värikkäät viirinauhat ja tietysti ilmapallot, jotta kevätjuhlatunnelma on taattu. Kahvilan lisäksi katoksessa pääsee leikkimään kauppaleikkiä, puun alla voi laulella qr-koodien takaa kuuluvia ruokalauluja, seinältä voi tutkia maidon, kalan tai viljan matkaa ruokapöytään. Pyykkinarulta saa lukea viskareiden keksimän jännittävän tarinan karhusta eväsretkellä ja viereltä bongata valokuvia alle kolmevuotiaiden Käpysten-ryhmästä. Kuvissa ryhmä on sadun mukaisesti pukeutunut metsän eläimiksi ja käynyt metsässä retkellä leikkieväiden kanssa.

– Pyykkipojalla vieressä kiinni keikkuva info kokonaisuudesta paljastaa, että tarinassa esiintyvä peikko on myös päässyt askartelun aiheeksi ja onpa mietitty sitäkin, mitä peikot voivat syödä ja voiko ihmiset syödä samaa ruokaa kuten nurmikkoa tai myrkkysieniä. Lisäksi esillä on suuret määrät lasten taidetta, joiden tekemiseen on käytetty elintarvikkeita tai jotka tavalla tai toisella liittyvät ruokakasvatukseen sekä ihastuttavia valokuvia toimintakauden varrelta, Tieva taustoittaa.

Lapset tutustuvat näyttelypöydän ruokatuotteisiin.

Tutkimusmatka jatkuu sisätiloihin, jossa vieraat vaikuttavat myös viihtyvän. Syy selviää pian: Neulasten-ryhmän tilassa pyörii valkokankaalla lisää valokuvia, kasvislauluesitys ja useampi keittiölle ruokalistasta suunniteltu ja toteutettu video. Ihania ideoita voi keräillä niin päiväkotiryhmiin kuin perheiden kotiarkeen pitkin näyttelyä. Ihastuneita kommentteja kuuluu myös pisteeltä, jossa esillä on useampi reseptivihko – nekin hankkeessa toteutettuja. Lapset ovat saaneet kotitehtäväkseen valmistaa kotona jotakin yhdessä aikuisen kanssa. Touhut on dokumentoitu valokuvaksi ja resepti kuvineen liitetty vihkoon. Huoltajien palautteistakin käy ilmi, että tehtävä on ollut monelle mieluinen, sillä yhteisiä kotitehtäviä toivotaan lisää myös jatkossa.

– Olipa kiva päivä, vaikka työläs, mutta kyllähän se palkitsee. Oli niin huippua, kun kävi paljon vieraita. Ja vaikutti siltä, että tästä oltiin oikeasti kiinnostuneita, iloitsee varhaiskasvatuksen opettaja Jutta Lehtisalo päivän loppupuolella.

Samaa mieltä on lastenhoitaja Venla Jaakkola, joka toimi toisena ruokakasvatushankkeen yhteyshenkilönä päiväkodilla.

– Erityisen ilahduttavaa on sekin, että kaikkien lasten vanhemmat kävivät näyttelyssä!

Jaakkolan työparina hankeessa toiminut varhaiskasvatuksen opettaja Hanne Suvanto nyökyttelee ja toteaa hymyillen:

– Tämä oli kyllä kaiken kaikkiaan tosi innostava hanke, joka vei mukanaan. Kun vauhtiin päästiin, niin kaikki sujui kuin itsestään. Nyt ruokakasvatusasioita tulee melkein huomaamatta kerrattua lasten kanssa pitkin päivää. Tässä näyttelyssä näkee, miten valtavat määrät juttuja me on oikeasti tehty!

Mutta mitäs itse tapahtuman päätähdet, eli Tuomiaron päiväkodin lapset ovat mieltä päivästä?

– Oli kyllä jännää ku kävi vieraita!, summaa Daniel Joensuu tunnelmia puhuen varmasti kaikkien puolesta.

Askarrellut ruokatuotteet näyttelypöydällä.