fbpx

Ympäristöblogi: ILMO-hanke käyntiin

Tulin Liminkaan kunnan uuden ilmasto- ja ympäristöohjelman jalkauttamiseen tähtäävän ILMO-hankkeen projektipäälliköksi joulukuun alussa, ja työni on päässyt hyvin vauhtiin. Kunnanhallitus päätti joulukuussa esittää kunnanvaltuustolle ohjelman hyväksymistä, ja kunnanvaltuuston hyväksyntää odotellessani olen ehtinyt suunnitella ohjelman toteutusta kattavasti. Esihenkilöni, kehityspäällikkö Laura Kelhän sanoin, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten saan varmasti projektin hyvin maaliin näinkin lyhyessä hankeajassa; Ympäristöministeriön rahoittama hanke kestää tämän vuoden elokuun loppuun asti. Vuoteen 2027 asti laadittu ohjelma jää kuitenkin kuntaan elämään hankkeen jälkeenkin, ja se päivitetään jatkossa kerran valtuustokaudessa.

Parissa kuukaudessa olen myös ehtinyt oppia paljon Limingasta ja siitä, ettei ilmasto- ja ympäristötyö täällä ole suinkaan aivan alussa. Ilmasto- ja ympäristöohjelmasta näkee, että se on hyvin valmisteltu ja sen kanssa on tehty perusteellista työtä lähes kahden vuoden ajan. Kestävä Liminka -ohjelmatyöryhmä valmisteli ohjelmaa keväästä 2022 asti, ja työryhmän tukena oli Pohjois-Pohjanmaan liiton rahoittama TUIKE-hanke.  Ohjelman valmisteluun on myös osallistettu laajasti kunnan työntekijöitä, kuntapäättäjiä sekä kuntalaisia. Näillä eväillä Limingassa on saatu aikaan ohjelma, jota on innostavaa lähteä toteuttamaan. Vaikka kyseessä on Limingan ensimmäinen ilmasto- ja ympäristöohjelma, on Limingassa tehty paljon muutakin arvokasta ympäristötyötä jo aiemmin, ja ympäristö on liminkalaisille ilmeisen tärkeä. Esimerkiksi muovin kierrätyksessä Liminka on jo Pohjois-Pohjanmaan kärkeä, ja vuoden 2023 osallistuvassa budjetoinnissa kuntalaiset päättivät kukkaniittyjen istuttamisesta Liminkaan. Huomasin itsekin muuttolintujen suosiman Liminganlahden omaleimaisuuden, kun syksyllä Ylivieskaan töihin ajellessa sain ihastella Liminganportin yli lentäviä komeita hanhiparvia.

Mitä kaikkea siis olenkaan jo ehtinyt Limingan ihastelun lisäksi ILMO-hankkeessa tehdä? Ilmasto- ja ympäristöviestintä ja sen visuaalinen ilme on ohjelmassa aivan keskeistä, joten aloitin suunnittelun siitä. Tämä teksti on uuden ympäristöblogisarjan ensimmäinen osa, ja jatkossa blogia ohjelman toteuttamisesta tulee kirjoittamaan asiantuntijoita kunnan jokaiselta palvelualueelta. Viestintään suunnitellaan myös otettavan mukaan kuntalaisia ja paikallisten yritysten edustajia ilmastolähettilästoiminnan kautta, joka tuo esille monenlaisia arjen ilmastotekoja.

Toinen suuri teema hankkeen toteutuksessa on ilmasto- ja ympäristöohjelman mittariston seurantajärjestelmän luominen. Ohjelmassa on määritelty erilaisia mittareita, joilla kunnan toiminnan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia sekä niiden kehitystä voidaan seurata. Mittareiden tulokset kootaan jatkossa vuosittain kunnan toimintakertomuksen laatimisen yhteydessä erilliseen ilmastotilinpäätökseen. Pyrin kehittämään kunnan työntekijöille helppokäyttöisen järjestelmän, jotta mittariston arvojen raportointi olisi mahdollisimman helppoa ja hoituisi sujuvasti työn ohessa, ilman turhan suurta ylimääräistä työpanosta.

Kolmantena olen suunnitellut kunnan henkilöstölle koulutusmahdollisuuksia kestävyyden teemoihin liittyen, jotta toimintatavat saataisiin osaksi työarkea. Käyn kevään aikana esittelemässä ohjelmaan kirjattuja vastuualueita jokaiselle kunnan palvelualueelle, ja yhdessä pohdimme, miten työtä lähdettäisiin kullakin osastolla käytännössä tekemään. Sivistyspalveluille täytyy antaa jo tässä vaiheessa kiitosta, minua on käyty nykimässä hihasta jo ennen kuin itse ehdin tapaamisia ehdottaa! On ilo nähdä, että kunnassa on tahtoa viedä ohjelmaa eteenpäin.

Minulle on ilo johtaa Limingalle näin merkityksellistä hanketta. Haasteena kuitenkin on saada laaja ohjelma lyhyessä ajassa jalkautettua koko kuntaan niin, että toimintatavat jäisivät aidosti pysyvään käyttöön. Limingassa jo näkemäni ja oppimani perusteella luotan kovasti Suomen kekseliäimmän kunnan kykyyn ja tahtoon toteuttaa ilmasto- ja ympäristöohjelmaan kirjattuja toimenpiteitä hankkeen jälkeenkin.

ILMO-hankkeen tiedot löytyvät tästä linkistä. Kunnan nettisivuille tulee hankkeen edetessä oma osio ilmasto- ja ympäristötyölle, mihin itse ohjelma julkaistaan, ja sivulle kerätään ilmasto- ja ympäristöohjelman toteuttamisen tuloksia sitä mukaa kun niitä saadaan.

Kirjoittaja on Limingan kunnassa työskentelevä ILMO-hankkeen projektipäällikkö Emma Päkkilä, joka on jo totuttu näkemään kunnanviraston kahvihuoneessa aina neulepuikot käsissä. Emma on pienestä pitäen rakastanut luonnossa liikkumista, ja ammatillinen innostus ympäristönsuojeluun syttyi lukioaikana ilmasto- ja ympäristöteemaisessa kesävaihto-ohjelmassa Yhdysvalloissa. Vaikka maailmaa on nähty, ulkomailla opiskeltu ja sen myötä puolet sydämestä jäänyt Saksaan ja Italiaan, on kotiseudun ympäristötyö edelleen Emman intohimo.