fbpx
Lapset leikkivät kiipeilytelineessä.

Lapsen oikeuksien viikko tulee taas!

Ensi viikolla vietetään vuosittaista lapsen oikeuksien viikkoa. Lapsiystävällisyyttä kehittävälle Limingalle lapsen oikeuksilla on erityinen merkitys, kertoo sivistysjohtaja ja lapsiystävällinen kunta -koordinaattori Päivi Mäki.

– Liminka toimii UNICEFin koordinoimassa lapsiystävällinen kunta (LYK) -verkostossa yhdessä 53 kunnan kanssa. Kuntien kehittämissuunnitelmissa, kuten myös Limingan LYK-suunnitelmassa, lapsen oikeuksilla on erityinen paikkansa.

Yhdistyneet kansakunnat (YK) on tehnyt sopimuksen vuonna 1989. Voit tutustua asiaan tarkemmin tästä linkistä. Suomessa yleissopimus tuli voimaan vuonna 1991. Melkein kaikki maailman valtiot ovat sopimuksessa mukana.

Etsinnässä lapsiystävällisin teko

Pohjois-Pohjanmaan LYK-kunnat, Kempele, Liminka ja Oulu, haluavat tuoda näkyvyyttä lapsiystävällisyydelle lapsen oikeuksien viikolla. Kunnat käynnistivät yksissä tuumin kampanjan, jossa etsitään kunkin kunnan lapsiystävällisintä tekoa vuonna 2023. Tekoja kerättiin Kempeleessä, Limingassa ja Oulussa lokakuussa.

– Kuntalaiset pääsivät ehdottamaan kunnallisen toimijan, yrityksen, yhdistyksen tai yksityisen henkilön tekoa, joka on edistänyt kunnan lapsiystävällisyyttä. Limingassa ehdotuksia tuli 18. Kunnan esiraati ja nuorisovaltuuston jäsenet valitsivat teosta viisi jatkoon menevää. Näistä liminkalaiset lapset pääsevät äänestämään Limingan vuoden 2023 lapsiystävällisimmän teon. Vain alle 18-vuotiaat saavat äänestää.

Äänestys tapahtuu kouluissa ja päiväkodeissa lapsen oikeuksien viikolla. Varhaiskasvatuksen Lastenkokous pidetään lapsen oikeuksien päivänä, maanantaina 20.11., Koivulan päiväkodissa. Lastenkokous valitsee edustuksellisen demokratian periaatteiden mukaisesti teon, joka varhaiskasvatuslasten mielestä on parhaiten edistänyt Limingan lapsiystävällisyyttä vuonna 2023.

Limingan lapsiystävällisimmän teon tittelistä kamppailevat Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL), Limingan yhdistyksen toteuttama Koko perheen leikkipäivä, Limingan kunnan kirjastopalveluiden lasten kirjallisuus- ja kuvitustapahtuma LimmiFest, Pallokarhut-joukkueen toiminta, Limingan kunnan varhaiskasvatuspalveluiden maksuttomat avoimen varhaiskasvatuksen kerhot ja Ojanperän koulun oppilaskunnan uutiset keskusradion kautta. Voit lukea teoista tarkemmin tämän artikkelin lopusta.

Lapset mukaan töihin -grafiikka

Teemana lapsen oikeus hyvinvointiin

Lapsen oikeuksien viikolla päiväkodeissa ja kouluissa perehdytään lapsen oikeuksiin eri tavoin ja painotetaan vuoden teemaa, joka on lapsen oikeus hyvinvointiin. Kouluissa ja päiväkodeissa on mukavia tapahtumia, näyttelyitä ja tempauksia, joita voi seurata myös kunnan sivuilla, mutta myös päiväkotien ja koulujen omilla sosiaalisen median kanavilla. Erityinen viikko huipentuu perjantaina, jolloin viikon päähenkilöt vilistävät Limingan kunnan eri työpisteisiin.

– Perjantaina 24.11. Limingassa vietetään Lapsi mukaan töihin -päivää, joka on myös lapsen oikeuksien viikon tapahtumia. Limingan kunta haastaa kunnan yritykset, yhdistykset ja muut toimijat mukaan päivän viettoon.

Lapset mukaan töihin -päivä tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin eri ikäisten lasten ääntä. Päivän voi toteuttaa monin eri tavoin. Päivästä löydät lisätietoa tästä linkistä.

– Kiitokset vielä kaikille tekoja ehdottaneille hienoista ehdotuksista ja kiitokset myös muista äänestyksen ulkopuolelle jääneistä teoista. Kaikille − erityisesti lapsille − oikein mukavaa lapsen oikeuksien viikkoa, toivottaa Mäki.

 

Äänestyksessä mukana olevat teot:

Teon lapsiystävällisyys piti perustella ehdotuksen yhteydessä. Koko perheen leikkipäivän osalta todettiin, että tapahtuma toteutetaan kokonaan vapaaehtoisvoimin ja että MLL edistää lasten ja perheiden hyvinvointia ikään ja varallisuuteen katsomatta.

LimmiFest-tapahtuma on lapsiystävällinen, koska siinä on kaikille jotain kiinnostavaa ja siihen osallistuminen ei maksa mitään.  LimmiFestissä on myös sivistyksellistä arvoa, ja se edistää lasten hyvää elämää kunnassa, kun saadaan lapset kirjastoon ja kirjoja lainaamaan.

Pallokarhujen toiminta täyttää suuressa määrin ennalta ehkäisevän nuorisotyön määreen, todetaan ehdotuksessa. Kasvaville nuorille – pääasiassa pojille – on tarjottu mielekästä tekemistä jo vuosien ajan. Toiminnan kustannukset on ahkeralla talkoilulla pidetty matalana, joten kasvavat nuoret ovat päässeet kiinni tämän tason huippu-urheiluun murto-osalla vastaavien seurojen kustannuksista. Tämä lisää lasten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta, jotka ovat tärkeitä lapsen oikeuksia. Lisäksi nuoret ovat pystyneet osallistumaan harjoituksiin omalla kylällään ilman vanhempien kuskausrumbaa, mikä myös lisää lasten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Avoimen varhaiskasvatuksen kerhojen muuttaminen maksuttomiksi on lisännyt perheiden ja lasten yhdenvertaisuutta ja arjen sujuvuutta. Avoimen varhaiskasvatuksen asiakkaiden maksujen poistuminen on linjassa varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen nykyisen  kehityksen kanssa.  Maksuttomat varhaiskasvatuksen kerhot edistävät lasten yhdenvertaisuutta, hyvinvointia ja arjen sujumista, koska lapset saavat maksutta pidemmän ohjatun kerhoajan ja ravitsevan lounaan kerhon päätteeksi.

Ojanperän koulun oppilaskunnan uutisilla on ollut iso vaikutus koulun ilmapiiriin, oppilaiden käyttäytymiseen ja vastuullisuuteen, kun uutisia ja ohjeita ovat keskusradion kautta välittäneet oppilaat, eivätkä koulun aikuiset. Oppilaat ottavat itse vastuuta toiminnasta ja ohjaavat itse vertaisiaan. Tämä kasvattaa vastuullisuuteen ja toimimiseen suuremmassa yhteisössä. Lapsen oikeuksien mukaisesti lapset ovat päässeet ilmaisemaan mielipiteitään ja vaikuttamaan heitä itseään koskeviin asioihin.

Voittaja on ratkennut! Lue lisää tästä linkistä!